Британски политичар о “случају Скрипаљ”: Најлуђа теорија завјере против Русије

Спутњик
Британски политичар о “случају Скрипаљ”: Најлуђа теорија завјере против Русије

Лондон - Познати британски политичар, бивши амбасадор Лондона у Узбекистану Крег Мареј сматра да је „случај Скрипаљ” — најлуђа теорија завјере против Русије. Он је тачку по тачку побио све закључке британских власти о инциденту у Солсберију.

Између осталог, Мареј је указао да се Лондон ослања само на податке британске обавјештајне службе када говори да Русија посЈедује нервни агенс „новичок” и обучене људе да њиме рукују. Међутим, на податке истих тих служби су се британске власти ослањале када су лагале да Садам Хусеин ради на производњи оружја за масовно уништење, пише Мареј на свом блогу.

Он наводи да се поставља питање зашто је Британија толико година ћутала да Русија посједује програме за производњу хемијског оружја? И ако постоји “професионални програм обуке” за оне који користе “новичок” у војне сврхе, зашто све није завршено убиством?

Мареј сумња и у изабрану мету напада. Скрипаљ је био двоструки агент средњег ранга којег су Руси пустили из затвора.

“Да су они хтјели његову смрт, убили би га тада”, написао је Мареј. По његовим ријечима, ради Скрипаља Руси не би жртвовали тајни програм “новичока” и своју репутацију.

Политичара изненађује и са каквом спремношћу државни медији понављају лаж да су Руси направили нервни агенс — чак и након што „Портон даун” није успио да то потврди. Штавише, у развоју “новичока” су учествовале све државе СССР-а, посебно научници из Украјине, Јерменије и Грузије, изјавио је он.

Кључни објекат у овој историји, гдје је произвођено хемијско оружје, у узбекистанском Нукусу, саме САД су затвориле и извезле опрему. Тамо су прешла и два кључна научна програма, пише Мареј. По његовим ријечима, десетине држава могу да производе “новичок”.

Политичар сматра неистинитим саопштења да само Русија има мотив да отрује Скрипаља. Очигледан мотив он види у жељи да се “оптужи и дискриминише Русија”.

Бивши дипломата је примијетио, по причи британских политичара, невјероватну некомпетентност убица који нису знали да доза која је остављена на кваки од врата неће бити фатална, док су оставили важне доказе на јавном мјесту. Сумњиво је и то што су оба Скрипаља могла да додирну кваку улазних врата, а тек након пет сати истовремено су изгубили свијест.

“Поставио сам неколико једноставних питања, уништио најсмхешнију теорију завхере коју сам икад чуо — теорију завхере Солсбери”, закључио је политичар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана