Britanske vozačke dozvole nevažeće u Uniji nakon Bregzita?

Srna
Britanske vozačke dozvole nevažeće u Uniji nakon Bregzita?

London - Vozačke dozvole izdate u Velikoj Britaniji bi mogle da postanu nevažeće u EU nakon "Bregzita", što će natjerati vozače da kupuju nove međunarodne vozačke dozvole.

Dokumenti Evropske komisije su otkrili da bi izlazak Velike Britanije iz EU mogao da znači kraj međusobnog priznavanja vozačkih dozvola.


U papirima, koji su korišćeni samo za "informativne i procese prezentacije", navodi se da će biti uskraćena sva trenutna prava bazirana na zakonu EU, obaveze i beneficije ukoliko Velika Britanija više ne bude članica EU.

Na trenutnim britanskim vozačkim dozvolama nalazi se zastava EU.

Ovakav potez bi mogao da navede Britance da se oslone na Ženevsku konvenciju o drumskom saobraćaju iz 1949. godine, kojom se vlasnicima međunarodnih vozačkih dozvola dozvoljava vožnja u Evropi.

Cijena Međunarodne vozačke dozvole je 5,5 britanskih funti, a dozvola važi godinu dana. Međunarodne dozvole se mogu kupiti u poštama i ograncima pojedinih preduzeća za proizvodnju motornih vozila, prenio je "Dejli mejl".

Pet evropskih zemalja, uključujući Njemačku, nije uključeno u Ženevsku konvenciju o drumskom saobraćaju.

Portparol britanskog Odjeljenja za saubraćaj rekao je za "Auto ekspres" da je cilj da se postigne dogovor sa EU o međusobnom priznavanju vozačkih dozvola nakon "Bregzita" i da je takav dogovor u interesu obje strane.

Prema Bečkoj konvenciji, koju Britanija primjenjuje iako ju nije ratifikovala, vozačima iz Velike Britanije se garantuje da će njihove vozačke dozvole biti priznate u EU, uz posjedovanje odgovarajuće međunarodne vozačke dozvole.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana