Британска војска регрутује Facebook ратнике

Guardian
Британска војска регрутује Facebook ратнике

Британска војска у парилу прави специјалну јединицу такозваних "Facebook ратника". Они ће користити друштвене мреже за неконвенцијалну борбу у којој неће бити мртвих.

77 бригада ће се налазити у једном мјести близу Њуберија у области Беркшир и биће састављена од 1500 војника. Ова јединица ће званично почети да дјелује у априлу.

Јединица ће бити задужена за такозвано "ратовање без смртоносног исхода". Њихов задатак ће бити да контролише шта се објављује на Facebookу и Twittеру, али и другим друштвеним мрежама тог типа. Ова врста борбе се већ користи у америчкој и израелској војсци.

Регрутација за ову јединицу ће се обавити у прољеће, а предност имају војници са искуством у новинарству, односно они који су добро упознати са функционисањем друштвених мрежа.

Портпарол британске војске тим поводом каже:

"Задатак ове јединице биће прикупљање информација које ће нам бити од значаја у борбама. Живимо у времену када је ратовање практично немогуће без овог информатичког дијела. То значи да ћемо водити битке које у основи неће имати никакво физичко насиље".

Британска армија се одлучила на оснивање ове бригаде након искуства у борбама против побуњеника у Афганистану.

Друге војске већ примјењују овај систем борбе. Тако су резултати овог специфичног начина ратовања били већ видљиви у борбама у Украјни, нарочито на Криму, али и против терористичке организације ИСИС у Сирији и Ираку.

Овај систем је патентирала израелска војска током сукоба у појасу Газе 2008. и 2009. године. Они су активни на Facebookу, Twittеру, Инстаграму и то на 6 различитих језика.

"То нам омогућава да ступимо у контакт са огромним бројем људи – ни на један други начин не бисмо дошли до толико људи" рекао је портпарол израелске војске.

Бригада носи број 77 у част британској јединици герилаца Чиндитс која се под вођством мајора-генерала Одрија Вингејта борила против Јапанаца у Бурми током Другог свјетског рата. Због тога ће се на њиховој униформи налазити слика митске животиња из Бурме која личи на лава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана