Британије ове године неће изаћи из ЕУ?

Агенције
Британије ове године неће изаћи из ЕУ?

Лондон - Сада када је премијерка Тереза Меј преживјела најновији покушај свргавања с дужности, гласање о повјерењу влади у сриједу увече, она ће се суочити са парламентарном “засједом” осмишљеном за борбу за контролу над процесом преговора о “брегзиту”.

То би могло довести до одгађања повлачења Британије из ЕУ на девет мјесеци. Тереза Меј покушава да избјегне излазак без договора по сваку цијену, а сада чини се да би пристала и на одгађање.

Бриселски извори су такође указали на то да је ЕУ спремна да одобри продужење члана 50 на период до годину дана, до 2020. године.

Али, до тада се мора догодити много тога.

Лидер лабуриста Џереми Корбин покушао је да изнуди нове изборе јер се надао да ће влада пасти послије гласања о повјерењу. Међутим, будући да је Тереза Меј ипак добила више гласова, купила је себи мало времена.

Тереза Меј је рекла да ће одмах почети преговоре са лидерима парламентарних странака како би покушала да пронађе компромис за нове преговоре с ЕУ о “брегзиту”.

У разговорима би требало да учествују посланици њене Конзервативне партије и ирске партије униониста ДУП, који желе да види више увјеравања о томе да ће граница између Сјеверне Ирске и Ирске остати отворена чак и у случају да не буде постигнут договор с ЕУ и дође до “брегзита” без споразума. До сада Брисел није показивао да би био спреман то да прихвати.

Такође, она жели да разговара и са посланицима из Лабуристичке партије који желе да се “брегзит” оствари, али у мекшој верзији са ближим регулаторним усклађивањем с ЕУ, сталном царинском унијом и већом протекцијом животне средине и радне снаге.

Министар правосуђа Дејвид Гок предложио је да би влада могла бити вољна да понуди пуну царинску унију као цијену договора. (Агенције)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана