Britanija napušta Evropsku uniju

Tanjug
Britanija napušta Evropsku uniju

London - Više od 16.784.000 Britanaca glasalo je na referendumu za izlazak iz Evropske unije, što je dovoljno za pobjedu, javio je jutros BBC.

BBC je ranije naveo da se 52 odsto građana izjasnilo za izlazak iz EU, dok je 48 bilo za ostanak u Uniji.


Nazivajući ovaj referendum istorijskim, BBC navodi da su London i Škotska glasali ubjedljivo za ostanak u EU, što nije bio slučaj sa sjevernim delom Engleske.

Glasači u Velsu su u velikom broju podržali izlazak iz EU.

Izlaznost je bila visoka - 72,2 odsto, saopštila je Izborna komisija, dodajući da je broj važećih listića 33.568.184.

BBC navodi da je ovo treći referendum u istoriji zemlje.

Uoči referenduma, procjene su bile da će ishod biti neizvjestan, a referendumsko pitanje je glasilo "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?".

Britanija je sličan referendum održala i 1975. godine kada je 67 odsto građana glasalo za ostanak te zemlje u Evropskoj ekonomskoj zajednici.

AP: Kameron više neće biti premijer?

Prema nepotpunim rezultatima, građani Velike Britanije odlučili su da napuste Evropsku uniju, a mediji već špekulišu da bi to moglo koštati funkcije britanskog premijera Dejvida Kamerona, koji je bio za ostanak u Uniji.

Bivši gradonačelnik Londona Boris Džonson, koji se zalagao za izlazak iz EU, sada se smatra vodećim kandidatom za Kameronovu zamjenu, piše AP.

Kameron, koji je i lider vladajuće Konzervativne partije, uložio je svoj ugled za ostanak Britanije u EU, ocjenjuje američka agencija.

Faraž: Dan nezavisnosti, Kameron da podnese ostavku

Lider Partije za nezavisnost Velike Britanije Najdžel Faraž izjavio je danas da će 23. jun biti zapamćen u istoriji Velike Britanije kao "dan nezavisnosti" i pozvao britanskog premijera Dejvida Kamerona da podnese ostavku ukoliko bude potvrđeno da su građani te zemlje odlučili na referendumu da Velika Britanija napusti EU, prenosi Rojters.

Nakon objavljivanja nepotpunih rezultata referenduma koji su pokazali da su građani Velike Britanije odlučili da napuste Evropsku uniju, Faraž je u obrahanju svojim pristalicama, rekao da se usuđuje da sanja da da "sviće zora nezavisnog Ujedinjenog Kraljevstva", prenosi "Gardijan."

Faraž je sinoć nakon zatvaranja glasačkih mjesta rekao da je duh evroskepticizma pušten iz boce i da se neće u nju vratiti.

"Mi ćemo pobediti u ovom ratu" čak iako kampanja za izlazak iz EU izgubi referendum, kazao je Faraž, preneo BBC.

EU je, kako je dodao "osuđena na propast i ako u njoj ostanemo, gotova je u svakom slučaju".

Štajnmajer:Tužan dan za Evropu i Veliku Britaniju

Njemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer izjavio je, povodom odluke Britanaca da napuste EU, da je to "tužan da za Evropu i Veliku Britaniju".

"Vijest iz Britanije je zaista otrežnjujuća. To je tužan dan za Evropu i Britaniju", naveo je Štajnmajer, objavljeno je na Tviter nalogu njemačkog Ministarstva spoljnih poslova, prenio je Rojters.

On je to izjavio uoči sastanka ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana