Британија напушта Европску унију

Танјуг
Британија напушта Европску унију

Лондон - Више од 16.784.000 Британаца гласало је на референдуму за излазак из Европске уније, што је довољно за побједу, јавио је јутрос BBC.

BBC је раније навео да се 52 одсто грађана изјаснило за излазак из ЕУ, док је 48 било за останак у Унији.


Називајући овај референдум историјским, BBC наводи да су Лондон и Шкотска гласали убједљиво за останак у ЕУ, што није био случај са сјеверним делом Енглеске.

Гласачи у Велсу су у великом броју подржали излазак из ЕУ.

Излазност је била висока - 72,2 одсто, саопштила је Изборна комисија, додајући да је број важећих листића 33.568.184.

BBC наводи да је ово трећи референдум у историји земље.

Уочи референдума, процјене су биле да ће исход бити неизвјестан, а референдумско питање је гласило "Да ли Уједињено Краљевство треба да остане чланица ЕУ или да напусти ЕУ?".

Британија је сличан референдум одржала и 1975. године када је 67 одсто грађана гласало за останак те земље у Европској економској заједници.

АП: Камерон више неће бити премијер?

Према непотпуним резултатима, грађани Велике Британије одлучили су да напусте Европску унију, а медији већ шпекулишу да би то могло коштати функције британског премијера Дејвида Камерона, који је био за останак у Унији.

Бивши градоначелник Лондона Борис Џонсон, који се залагао за излазак из ЕУ, сада се сматра водећим кандидатом за Камеронову замјену, пише АП.

Камерон, који је и лидер владајуће Конзервативне партије, уложио је свој углед за останак Британије у ЕУ, оцјењује америчка агенција.

Фараж: Дан независности, Камерон да поднесе оставку

Лидер Партије за независност Велике Британије Најџел Фараж изјавио је данас да ће 23. јун бити запамћен у историји Велике Британије као "дан независности" и позвао британског премијера Дејвида Камерона да поднесе оставку уколико буде потврђено да су грађани те земље одлучили на референдуму да Велика Британија напусти ЕУ, преноси Ројтерс.

Након објављивања непотпуних резултата референдума који су показали да су грађани Велике Британије одлучили да напусте Европску унију, Фараж је у обрахању својим присталицама, рекао да се усуђује да сања да да "свиће зора независног Уједињеног Краљевства", преноси "Гардијан."

Фараж је синоћ након затварања гласачких мјеста рекао да је дух евроскептицизма пуштен из боце и да се неће у њу вратити.

"Ми ћемо победити у овом рату" чак иако кампања за излазак из ЕУ изгуби референдум, казао је Фараж, пренео BBC.

ЕУ је, како је додао "осуђена на пропаст и ако у њој останемо, готова је у сваком случају".

Штајнмајер:Тужан дан за Европу и Велику Британију

Њемачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер изјавио је, поводом одлуке Британаца да напусте ЕУ, да је то "тужан да за Европу и Велику Британију".

"Вијест из Британије је заиста отрежњујућа. То је тужан дан за Европу и Британију", навео је Штајнмајер, објављено је на Твитер налогу њемачког Министарства спољних послова, пренио је Ројтерс.

Он је то изјавио уочи састанка министара спољних послова ЕУ у Луксембургу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана