Британци све чешће траже пасош Њемачке

Агенције
Британци све чешће траже пасош Њемачке

Берлин - У ред за пасош Њемачке осим миграната из Африке и Азије те великог броја Балканаца све чешће стају и становници чувеног великог британског краљевства.

Многи Енглези, Велшани, Ирци и Шкоти желе да добију њемачко држављанство прије него Велика Британија изађе из Европске уније.

Више од 500 захтјева поднијето је прошле године, што је велики раст у односу на претходних неколико година, преноси МИА.

- Процес “брегзита” очекује се да почне у марту 2019. године, а повећање захтјева за њемачко држављанство је знак да Британци заправо не вјерују политичарима - рекао је Холгер Лерхоф из њемачке статистичке канцеларије.

Према Лерхофу, који је руководилац статистичког завода у Берлину-Бранденбург, захтјеви Британаца за њемачки пасош је повећан од 45 у 2015, на 178 у 2016. и 558 у 2017, што је, оцјењује, знак неповјерења у реализацију “брегзита”.

Број издатих ирских пасоша становницима Велике Британије и Сјеверне Ирске, такође је достигао нов рекорд након референдума у 2016. години за напуштање ЕУ од стране Велике Британије.

Сјеверна Ирска напустиће Европску унију заједно са Великом Британијом, док Република Ирска остаје чланица Уније.

А да је Европска унија спремна да размотри да пружи нова увјеравања Великој Британији о питању ирске границе и споразуму о “брегзиту”, показује нацрт документа у који су поједине агенције имале увид.

Нацрт документа који припрема ЕУ има шест страница. Њиме Брисел жели да помогне премијерки Терезу Меј да убиједи подијељени британски парламент да подржи договор о “брегзиту”. У нацрту се каже да било које гаранције неће “промијенити или противрјечити” споразуму.

Међутим, нису све чланице ЕУ још пристале на већи дио текста.

Британска премијерка Тереза Меј изјавила је у сриједу навече, пошто јој је изгласано повјерење да остане на челу конзервативне партије, да ће наставити са својом “обновљеном мисијом” да изведе Британију из ЕУ. Њен мандат су на провјеру тражили посланици те странке који се противе њеном плану о “брегзиту”. Гласање је било тајно, а Меј је добила подршку 200 посланика, док је 117 гласало против давања повјерења њеном руководству.

Рекла је да је задовољна што је добила подршку колега, али је признала да је “знатан број” њих гласао против ње.

- Након овог гласања, морамо да наставимо посао реализације “брегзита” због британског народа и градње боље будућности за ову земљу - поручила је британска премијерка.

Она је додала да то треба да буде “брегзит” који одражава глас народа, “који враћа контролу над нашим новцем, нашим границама и нашим законима”, који штити радна мјеста, безбједност и Унију и који уједињује земљу.

- То мора почети овдје у Вестминстеру, са уједињењем политичара са свих страна и дјеловањем у националном интересу - рекла је Меј.

Курц нуди останак у ЕУ

Аустријски канцелар Себастијан Курц истакао је, поводом спекулација о одржавању новог референдума у Великој Британији, да су Британци добродошли ако желе да остану у ЕУ.  Он је рекао да би то била велика добит.

Наглашавајући да су врата отворена Британцима након референдума, он указује да тренутно није ријеч о томе, већ о спречавању “тврдог брегзита”.

Аустријски канцелар поручује да нема поновних преговора о споразуму о “брегзиту”, али да је могуће да ЕУ изађе у сусрет Британцима у вези са будућим односима са ЕУ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана