Britanci brutalno likvidirali zarobljenike u Iraku

Priredio: Boris Đurić
Britanci brutalno likvidirali zarobljenike u Iraku

Hag - Sve ukazuje na to da su britanski vojnici izvršili ratni zločin nad zarobljenicima tokom sukoba u Iraku, izjavila je juče glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Fatu Bensuda.

Međunarodni krivični sud zbog toga planira da pojača istragu o tvrdnjama da su britanske trupe zlostavljale i nezakonito ubijale zatvorenike nakon invazije u Iraku predvođene SAD.

Naznake o jačanju istrage su date u izvještaju koji je Bensuda predstavila na godišnjoj skupštini predstavnika država koje su pod jurisdikcijom suda u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

- Tužilaštvo je došla do zaključka da postoji osnova sumnje da su britanske vojne snage počinile ratni zločin unutar nadležnosti suda, protiv osoba koje su bile u njihovom pritvoru - napisala je Bensuda u svom zaključku dugotrajne istrage o ulozi britanskih trupa u Iraku između 2003. i 2008. godine.

Do ovog zaključka Međunarodni krivični sud je došao nakon slične istrage sprovedene 2006. godine, kada su pronađeni dokazi koji ukazuju na to da su vojnici počinili ratni zločin. Ali sud je tada zaključio da neće preduzimati bilo kakve akcije, jer je bilo manje od 20 optužbi za zločine. Ipak Bensuda je 2014. godine opet otvorila istragu nakon što je dobila nove dokaze od porodice Baha Muse.

Musa je radio kao recepcioner u Basri i 2003. je bio uhapšen zajedno sa devet drugih iračkih civila od strane vojnika prvog bataljona Lenkšajer Regimente.

Nekih 36 časova nakon hapšenja bio je mrtav. On je brutalno pretučen, mučen na razne načine poput uskraćivanja sna i nošenja neprovidne kape. Britanski vojni sud nije optužio ni jednog vojnika za njegovu smrt.

Vojne operacije

Fatu Bensuda odbacila je optužbe da su britanske trupe počinile ratni zločin na ratištu.

- U nedostatku informacija koje ukazuju na namjeru da se ubijaju ili ciljaju civili i civilni objekti ili uzrokuju velike civilne žrtve, ne postoji sumnja da su britanski vojnici počinili ratne zločine tokom svojih vojnih operacija koje nisu u vezi sa kontekstom hapšenja i pritvora - stoji u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana