Британци брутално ликвидирали заробљенике у Ираку

Приредио: Борис Ђурић
Британци брутално ликвидирали заробљенике у Ираку

Хаг - Све указује на то да су британски војници извршили ратни злочин над заробљеницима током сукоба у Ираку, изјавила је јуче главни тужилац Међународног кривичног суда у Хагу Фату Бенсуда.

Међународни кривични суд због тога планира да појача истрагу о тврдњама да су британске трупе злостављале и незаконито убијале затворенике након инвазије у Ираку предвођене САД.

Назнаке о јачању истраге су дате у извјештају који је Бенсуда представила на годишњој скупштини представника држава које су под јурисдикцијом суда у сједишту Уједињених нација у Њујорку.

- Тужилаштво је дошла до закључка да постоји основа сумње да су британске војне снаге починиле ратни злочин унутар надлежности суда, против особа које су биле у њиховом притвору - написала је Бенсуда у свом закључку дуготрајне истраге о улози британских трупа у Ираку између 2003. и 2008. године.

До овог закључка Међународни кривични суд је дошао након сличне истраге спроведене 2006. године, када су пронађени докази који указују на то да су војници починили ратни злочин. Али суд је тада закључио да неће предузимати било какве акције, јер је било мање од 20 оптужби за злочине. Ипак Бенсуда је 2014. године опет отворила истрагу након што је добила нове доказе од породице Баха Мусе.

Муса је радио као рецепционер у Басри и 2003. је био ухапшен заједно са девет других ирачких цивила од стране војника првог батаљона Ленкшајер Регименте.

Неких 36 часова након хапшења био је мртав. Он је брутално претучен, мучен на разне начине попут ускраћивања сна и ношења непровидне капе. Британски војни суд није оптужио ни једног војника за његову смрт.

Војне операције

Фату Бенсуда одбацила је оптужбе да су британске трупе починиле ратни злочин на ратишту.

- У недостатку информација које указују на намјеру да се убијају или циљају цивили и цивилни објекти или узрокују велике цивилне жртве, не постоји сумња да су британски војници починили ратне злочине током својих војних операција које нису у вези са контекстом хапшења и притвора - стоји у извјештају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана