Britanci bijesni na Amerikance zbog odavanja informacija

Agencije
Britanci bijesni na Amerikance zbog odavanja informacija

London - Britanska ministarka unutrašnjih poslova kritikovala SAD jer su povjerljivi podaci iz istrage o napadu u Mančesteru procurili u javnost, krivicom agenata SAD.

"Independent" piše da se veći broj informacija vezanih za napad u Mančesteru pojavio u američkim medijima, NBC i CBS su prije nego što su ih objavili britanski zvaničnici, kao što su, na primjer, podaci o broju žrtava, informacija da se radi o bombašu samoubici, pa čak i ime napadača.

Amber Rud je izjavila da je taj incident "iritirajući" i da je jasno stavila do znanja svojim američkim kolegama da se takva curenja podataka ne bi smjela više dogoditi, prenosi britanski "Independent".

Taj list podsjeća da se najnovija epizoda sa otkrivanjem tajnih podataka dogodila samo nedjelju dana od kako je otkriveno da je američki predsjednik Donald Tramp otkrio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu povjerljive podatke. Britanska ministarka unutrašnjih poslova je za radio BBC 4 rekla da je Amerikancima jasno stavljeno do znanja da britanska policija želi da kontroliše priliv informacija o terorističkom napadu u Mančesteru kako bi se sačuvao integritet cijele operacije.

"Dakle, postaje iritirajuće kada ti podaci procure zahvaljujući drugima i zbog toga sam bila veoma jasna s našim prijateljima da takve situacije više ne smiju da se dogode", rekla je Amber Rud. Na pitanje da li je sada zahvaljujući Amerikancima kompromitovana istraga o terorističkom napadu u Mančesteru, ona je rekla da za sada ne bi išla tako daleko i ponovila da im je jasno stavljeno do znanja da se takvo nešto više ne smije ponoviti. (B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana