Брисел уводи санкције својим лошим момцима?

Агенција
Брисел уводи санкције својим лошим момцима?

Европска комисија је предложила "ограничење приступа европским фондовима" у случајевима кршења принципа правне државе у нацрту буџета за период 2021-2027.

То је иницијатива каква до сада није виђена.

"Поштовање правне државе је незамијенљиви предуслов за здраво управљање финансијама и буџетску ефикасност. Зато предлажемо нови механизам за заштиту буџета од ризика повезаних с мањкавостима правне државе. То је механизам опште примјене који се не односи ни на једно појединачну чланицу", рекао је предсједник Комисије Жан-Клод Јункер у обраћању европосланицима. Ипак, пољска и мађарска влада се осјећају директно погођеним тим условима.

Важна новина у предлогу буџета је ојачана веза фондова ЕУ и правне државе у циљу заштите европског буџета од финансијских ризика повезаних с мањкавостима правне државе у државама чланицама, навела је ЕК. Ако их усвоје државе чланице и Европски парламент, нови инструменти ће омогућити Унији да суспендује, смањи или ограничи приступ европским фондовима пропорционално природи, тежини и ширини недостатака правне државе.

Такву одлуку мора предложити Комисија и она мора бити усвојена на Европском савијету "обрнутом квалификованом већином", наводи ЕК. Свака држава има одређен број гласова. Процедура за "обрнуту квалификовану већину" подразумијева да државе које имају укупно 255 гласова могу одбацити препоруку Комисије, што је тешко постићи.

Више земаља се заложило да тај механизам извуче поуке из спора Брисела и ултраконзервативне пољске владе, оптужене да прети независности правосуђа.

Због компликоване процедуре која је у току на захтијев ЕК, идеја је да се у сличним случајевима прибјегне финансијскм притиску.

"Нећемо прихватити арбитрарне механизме који ће управљање фондовима учинити инструментом политичког притиска по захтијеву", рекао је замјеник пољског министра за европске послове Конрад Шимански.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана