Бојни отрови окидач за Запад

Глас Српске
Бојни отрови окидач за Запад

Москва - Замјеник руског министра спољних послова Сергеј Рјабков оптужио је сиријске побуњенике да припремају хемијски напад, за који Москва тврди да ће бити искоришћен како би био оправдан напад Запада на сиријске војнике.

Рјабков тврди да терористичка група Комитет ослобођења Леванта, која је повезана с “Ал-Каидом”, припрема напад бојним отровима у покрајини Идлиб који ће, како је рекао, режирати такозвани Бијели шљемови, које Русија оптужује за фабриковање ранијих напада, преноси АП.

И портпарол руског Министарства одбране, генерал Игор Конашенков, упозорио је на могућност да страни специјалци инсценирају напад хемијским оружјем у Сирији.

- Према информацијама које је руски Центар за помирење у Сирији примио јуче од становника Идлиба, страни стручњаци који говоре енглески језик допутовали су у насеље Хбит на југу зоне деескалације у Идлибу како би инсценирали хемијски напад користећи ракете са хлорином - рекао је Конашенков новинарима.

Он је оптужио заинтересоване снаге изван региона да поново припремају велике провокације у Сирији како би дестабилизовале ситуацију и омеле чврсту динамику мировног процеса који је у току.

Министарство спољних послова Русије претходно је апеловало на свјетске силе да прекину да користе питање хемијског оружја како би вршиле притисак на Дамаск и његове савезнике.

САД, Британија и Француска су у заједничком саопштењу поводом пет година од напада гасом у источној Гути у Сирији позвале присталице сиријског предсједника Башара ал Асада да искористе свој утицај и прекину неконтролисану употребу хемијског оружја у свијету.

 Одмазда

Западне земље и независни аналитичари тврде да су снаге сиријске владе извеле неколико напада хемијским оружјем током седмогодишњег грађанског рата.

Након наводних хемијских напада 2017. и 2018. године, САД су, у знак одмазде, извеле нападе на сиријске снаге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана