“Боинг” испуштао дим и буку прије пада

Агенције
“Боинг” испуштао дим и буку прије пада

Адис Абеба - Црне кутије путничког авиона “Етиопијан ерлајнза”, који се, у недјељу са 157 особа, срушио само шест минута након полијетања из Адис Абебе, пронађене су јуче на мјесту пада, док су истражиоци, волонтери Црвеног крста и форензичари извлачили тијела из олупина.

За прву кутију, која је пронађена мало раније, истражиоци су навели да је знатно оштећена и да нису сигурни какве ће податке моћи да “извуку” из ње, пренијеле су агенције, позивајући се на званичнике авио-компаније. Нешто касније пронађена је и друга црна кутија авиона “боинг 737 макс”, а вјештачења би требало да укажу шта је био могући узрок пада летјелице. За то вријеме волонтери Црвеног крста и форензичари су и даље са терена извлачили тијела страдалих и уклањали мање дијелове олупине.

- У истрази коју води Етиопија помажу САД, Кенија и још неке земље, а дошли су и форензички стручњаци из Израела - рекао је портпарол “Етиопија ерлајнза” Асрат Бегашев.

Истовремено, очевици су изјавили да је авион иза себе остављао траг дима и испуштао чудан звук прије пада. Малка Галаро, фармер на чију је земљу авион пао, рекао је да је видио мале предмете који су личили на папире како испадају из авиона.

- Авион је стварао чудну буку и направио нагли заокрет прије пада - рекао је овај свједок. Други фармер Тамират Абера истакао је да је авион покушао да повећа висину прије него што је оштро скренуо и пао.

У  међувремену, кинеске и етиопске власти приземљиле су све своје “боинге 737” “због додатне безбједносне предострожности”, с обзиром на то да се исти модел авиона срушио у октобру у Индонезији.

Кинеска агенција за регулисање авионског саобраћаја саопштила је јуче да је наложила приземљење око 100 летјелица “боинг 737 макс 8”, што је више од четвртине глобалне флоте овог типа авиона након тешке несреће у Етиопији. Исто је учинио и “Етиопијан ерлајнз”, који користи пет тих модела авиона и чека на испоруку још 25. Такође, церемонијални деби “Боинговог” авиона 777X планиран за 13. март у Сијетлу је одгођен.

Стручњаци сматрају да постоји неколико разлога због којих је могло доћи до несреће, као што су проблеми са моторима, грешка пилота, саботажа или судар са птицама.

Путнички авион са 157 особа срушио на лету од Адис Абебе до Најробија.

Од 157 страдалих, 19 је радило за Уједињене нације, а међу њима и држављанин Србије Ђорђе Вдовић. Он је био запослен у Свјетском програму за храну и осим нашег пасоша, имао је путну исправу Уједињених нација.

Заставе УН и њених агенција јуче биле су спуштене на пола копља.

Грка спасило кашњење

Људи се често плаше да ће закаснити на лет и да неће моћи да се укрцају у авион, али управо то је Грку Антонису Мавропулосу спасло живот.

Мавропулос би био 150. путник лета који се срушио шест минута након полијетања, али је закаснио на чекирање за само два минута. Био је веома узнемирен јер је пропустио лет, али је одмах резервисао други.

- Био сам љут јер нико није желио да ми помогне да стигнем до капије на вријеме. Гледао сам људе како улазе у тунел и викао да ме пусте... Сада сам срећан што сам жив - написао је он на “Фејсбуку”.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана