Bogovi rata: Ko ima najjače, najbolje, najopasnije i najskuplje oružje

Agencije
Bogovi rata: Ko ima najjače, najbolje, najopasnije i najskuplje oružje

Novi izveštaj Stokholmskog međunarodnog instituta za istraživanje mira (SIPRI) pokazuje da američke fabrike oružja dominiraju na svjetskom tržištu.

U izvještaju se navodi da je prodaja oružja i usluga od strane globalnih kompanija u 2017. godini iznosila 398,2 milijarde dolara, što predstavlja rast od 44 odsto u posljednjih 15 godina.

“Izvještaj nije uključio podatke kineskih kompanija zbog nedostatka dostupnih informacija koje bi omogućile razumnu ili doslijednu procjenu”, navodi se u izjveštaju.

Evo deset najvećih svjetskih korporacija u tom sektoru:

1. Lokid Martin

Ova američka kompanija navodno je prodala oružje u vrednosti od 44,9 milijardi dolara u 2017. godini, što predstavlja rast od 8,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Gigant sa sjedištem u Betesdi ostao je najveći proizvođač oružja na svetu po prodaji. LM proizvodi razne sisteme odbrane, od borbenih brodova preko hipersoničnih raketa do borbenih aviona. Kompanija isporučuje Pentagonu lovac F-35, koji se smatra najskupljim.

2. Boing

Američki prije svega avo-gigant imao je 26,9 milijardi dolara od prodaje. U 2017. godini zabilježen značajan jaz od 18 milijardi dolara između Lokid martina i Boinga.

“Pad prodaje Boingovog noružanja može se djelimično pripisati kašnjenju u isporuci aviona KC-46 i završetku isporuka transportnih aviona C-17”, navodi se u izvještaju SIPRI-ja.

Prošle godine, Boing je zapečatio širok spektar ugovora sa američkom vladom. Samo u septembru je potpisao više od 20 ugovora ukupne vrednosti 13,7 milijardi dolara.

3. Rejteon

Ovaj američki proizvođač oružja navodno je najveći svjetski proizvođač raketa i raketnih obrambenih sistema. U 2017. godini Rejteon je zabilježio porast prodaje od dva odsto u odnosu na 2016. godinu. Kompanija je navodno zaradila 23,9 milijardi dolara.

U njegovom portfelju je raketni sistem Patriot koji se koristi u devet zemalja van Evrope.

4. BAE Sistems

Britanski proizvođač oružja prodao je oružje vredno 22,9 milijardi dolara, bilježeći rast od 3,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Velika Britanija je ostala najveći proizvođač oružja u regionu u 2017. godini, sa ukupnom prodajom oružja od 35,7 milijardi dolara.

5. Nortrop Gruman

Ova američka korporacija za proizvodnju oružja imala je 22,4 milijarde dolara od prodaje u 2017. godini, što je skroman međugodišnji rast od 2,4 odsto

6. Dženeral dinamiks

7. Erbas

8. Tales

9. Leonardo

10. Almaz-Antej

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana