Bogataši teški šest biliona dolara

Pripremio: Boris Đurić
Bogataši teški šest biliona dolara

London - Svjetski milijarderi su u proteklih 12 mjeseci uvećali svoje ukupno bogatstvo za jednu petinu i ono danas iznosi rekordnih šest biliona dolara.

- To je najveća količina bogatstva koju su milijarderi imali ikada u istoriji, navodi se u izvještaju švajcarske banke UBS.

U svijetu danas ima 1.542 milijardera, nakon što je u ovoj godini 145 multimilionera prešlo magičnu cifru od milijardu dolara, a najviše ih se nalazi u Kini.

Najveće bogatstvo još imaju američki milijarderi, ali pošto se u Kini svakih pet dana pojavi novi milijarder, za četiri godine Kinezi bi mogli prestići SAD u pogledu najveće koncentracije bogatstva na planeti.

- Rast cijena nekretnina, geopolitička stabilnost, potrošnja na infrastrukturne projekte i rast srednje klase su stvari koje su doprinijele rastu bogatstva kineskih milijardera - navodi se u izvještaju.

Autor izvještaja Džozef Štedler, koji vodi odjeljenje UBS-a za poslovanje sa bogatašima, kaže da su milijarderi zabrinuti da će rastući jaz između bogatih i siromašnih dovesti do povratnog udarca društva.

- Nalazimo se na prelomnoj tački i koncentracija bogatstva je visoka kao i 1905. godine, kada je gomilanje bogatstva nekolicine američkih porodica dovelo od bijesa javnosti i navelo predsjednika SAD Teodora Ruzvelta da razbije kompanije i poveća porez bogatašima - navodi Štedler.

 Prema njegovim riječima problem je i postojanje moći "kamate na kamatu", koja čini da veliki novac postane još veći.

- Sada se postavlja pitanje koliko se ovakav sistem može održati i u kojem momentu će intervenisati društvo i uzvratiti udarac - rekao je Štedler.

Filantropi

Džozef Štedler navodi da je percepcija javnosti da bogati prave novac na uštrb šire populacije pogrešna, ali je ona ipak navela današnje bogataše da postanu veliki filantropi i da troše novac na javne umjetničke galerije i sportske timove.

Milijarderi danas posjeduju 72 od 200 najskupljih kolekcija umjetnina, dok se 140 najvećih sportskih timova u svijetu nalazi u vlasništvu 109 milijardera.

Rang-lista

1. SAD, 563 milijardera

2. Kina, 318 milijardera

3. Njemačka, 117 milijardera

4. Indija, 100 milijardera

5. Rusija, 96 milijardera

6. Velika Britanija, 55 milijardera

7. Italija, 42 milijardera

8. Francuska, 39 milijardera

9. Švajcarska, 35 milijardera

10. Turska, 29 milijardera

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana