Богаташи тешки шест билиона долара

Припремио: Борис Ђурић
Богаташи тешки шест билиона долара

Лондон - Свјетски милијардери су у протеклих 12 мјесеци увећали своје укупно богатство за једну петину и оно данас износи рекордних шест билиона долара.

- То је највећа количина богатства коју су милијардери имали икада у историји, наводи се у извјештају швајцарске банке УБС.

У свијету данас има 1.542 милијардера, након што је у овој години 145 мултимилионера прешло магичну цифру од милијарду долара, а највише их се налази у Кини.

Највеће богатство још имају амерички милијардери, али пошто се у Кини сваких пет дана појави нови милијардер, за четири године Кинези би могли престићи САД у погледу највеће концентрације богатства на планети.

- Раст цијена некретнина, геополитичка стабилност, потрошња на инфраструктурне пројекте и раст средње класе су ствари које су допринијеле расту богатства кинеских милијардера - наводи се у извјештају.

Аутор извјештаја Џозеф Штедлер, који води одјељење УБС-а за пословање са богаташима, каже да су милијардери забринути да ће растући јаз између богатих и сиромашних довести до повратног ударца друштва.

- Налазимо се на преломној тачки и концентрација богатства је висока као и 1905. године, када је гомилање богатства неколицине америчких породица довело од бијеса јавности и навело предсједника САД Теодора Рузвелта да разбије компаније и повећа порез богаташима - наводи Штедлер.

 Према његовим ријечима проблем је и постојање моћи "камате на камату", која чини да велики новац постане још већи.

- Сада се поставља питање колико се овакав систем може одржати и у којем моменту ће интервенисати друштво и узвратити ударац - рекао је Штедлер.

Филантропи

Џозеф Штедлер наводи да је перцепција јавности да богати праве новац на уштрб шире популације погрешна, али је она ипак навела данашње богаташе да постану велики филантропи и да троше новац на јавне умјетничке галерије и спортске тимове.

Милијардери данас посједују 72 од 200 најскупљих колекција умјетнина, док се 140 највећих спортских тимова у свијету налази у власништву 109 милијардера.

Ранг-листа

1. САД, 563 милијардера

2. Кина, 318 милијардера

3. Њемачка, 117 милијардера

4. Индија, 100 милијардера

5. Русија, 96 милијардера

6. Велика Британија, 55 милијардера

7. Италија, 42 милијардера

8. Француска, 39 милијардера

9. Швајцарска, 35 милијардера

10. Турска, 29 милијардера

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана