Blumberg: I da je hteo, ni Putin ne bi ovako oslabio NATO

Tanjug
Blumberg: I da je hteo, ni Putin ne bi ovako oslabio NATO

Vašington - Da je ruski predsjednik Vladimir Putin smišljao kako da oslabi NATO, ne bi to uradio mnogo bolje od onoga što se dešava, ocjenjuje američka agencija Blumberg.

Blumberg, naime, navodi da kandidat Republikanske stranke za predsjednika SAD Donald Tramp preispituje osnovne principe NATO-a i nagoviještava da će možda priznati Krim kao dio Rusije.

U Turskoj, istovremeno, zvaničnici predvođeni glavnim savjetnikom predsjednika te zemlje Redžepa Tajipa Erdogana optužuju SAD za neuspjeli pokušaj vojnog puča u drugoj po veličini vojsci Alijanse, podstičući time porast antiamerikanizma koji Putin "žuri da iskoristi".

"Neočekivano, uz malo truda, veteran KGB-a ubira iznenadne plodove unutrašnjih političkih prilika u dva stuba evropske zajedničke odbrambrene strukture", ocenjuje američka agencija.

Putin ima "đavolsku sreću", smatra gostujući saradnik u Evropskom savijetu za spoljne poslove Mark Galeoti.

Ruski predsjednik, kako kaže, može samo da sjedi i posmatra kako se ovaj, kako navodi, "bogatiji, moćniji i na legitimnim vrijednostima zasnovan blok" raspada.

Putin iskorišćava događaje, koji su mu išli u korist, uključujući najveću izbjegličku krizu u Evropi od završetka Drugog svjetskog rata, koja je širom kontinenta ojačala političke stranke ljevice i desnice, prijateljski nastrojene prema njemu, i uticala na istorijsko glasanje Britanaca u junu za izlazak iz EU, zaključuje Blumberg.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana