Блумберг: И да је хтео, ни Путин не би овако ослабио НАТО

Танјуг
Блумберг: И да је хтео, ни Путин не би овако ослабио НАТО

Вашингтон - Да је руски предсједник Владимир Путин смишљао како да ослаби НАТО, не би то урадио много боље од онога што се дешава, оцјењује америчка агенција Блумберг.

Блумберг, наиме, наводи да кандидат Републиканске странке за предсједника САД Доналд Трамп преиспитује основне принципе НАТО-а и наговијештава да ће можда признати Крим као дио Русије.

У Турској, истовремено, званичници предвођени главним савјетником предсједника те земље Реџепа Тајипа Ердогана оптужују САД за неуспјели покушај војног пуча у другој по величини војсци Алијансе, подстичући тиме пораст антиамериканизма који Путин "жури да искористи".

"Неочекивано, уз мало труда, ветеран КГБ-а убира изненадне плодове унутрашњих политичких прилика у два стуба европске заједничке одбрамбрене структуре", оцењује америчка агенција.

Путин има "ђаволску срећу", сматра гостујући сарадник у Европском савијету за спољне послове Марк Галеоти.

Руски предсједник, како каже, може само да сједи и посматра како се овај, како наводи, "богатији, моћнији и на легитимним вриједностима заснован блок" распада.

Путин искоришћава догађаје, који су му ишли у корист, укључујући највећу избјегличку кризу у Европи од завршетка Другог свјетског рата, која је широм континента ојачала политичке странке љевице и деснице, пријатељски настројене према њему, и утицала на историјско гласање Британаца у јуну за излазак из ЕУ, закључује Блумберг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана