Bjelorusija će podržati Ukrajinu

Tanjug
Bjelorusija će podržati Ukrajinu

Kijev - Belorusija je spremna da pruži podršku Ukrajini, rekao je bjeloruski predsednik Aleksandar Lukašenko na sastanku sa svojim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom.

"Želim da sve u Ukrajini bude dobro. Mnogi to tumače kao neku vrstu igre. Znam da vi niste među njima", rekao je Lukašenko, a prenijela bjeloruska agencija BELTA.

"To je razlog, a rekao sam vam ovo i ranije: Ako želite nešto od Bjelorusije, samo recite, mi ćemo vam dati bilo šta što tražite u jednom danu", kazao je Lukašenko.

"Govorim otvoreno, mi smo uvijek radili sve što ukrajinski predsjednik od nas traži. I nastavićemo tako", istakao je Lukašenko.

Lukašenko je ponovio da se za Bjelorusiju "ne radi o igri" i da razlog podrške Ukrajini nije trgovina, već to što se radi o "susjedima, koji žive jedni pored drugih, braći".

Ukrajinski predsjednik je, zauzvrat, rekao da se nada da će razgovori u Minsku o rješenju ukrajinske krize biti nastavljeni energično kao i što su počeli.

Porošenko se zahvalio na efikasnoj saradnji sa bjeloruskom stranom, tako da su, kako je rekao, sporazumi iz Minska sada dio istorije diplomatije.

Bjeloruska prestonica Minsk bila je domaćin sastanka učenika konflikta u Ukrajini na kojima je, pod pokroviteljstvom Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), 5. septembra potpisan Protokol iz Minska o prekidu vatre.

Trilateralna Kontakt grupa o Ukrajini, koju čine predstavnici Ukrajine, Rusije i OEBS, sastala se ponovo 20. decembra u Minsku, kada je usvojen Memorandum kojim se određuju parametri za poštovanje prekida vatre iz prethodno potpisanog Protokola, podsjetio je TAS S.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana