Bjegunci iz Alkatraza su ipak živi: Jedan od njih poslao pismo policiji?

express.hr
Bjegunci iz Alkatraza su ipak živi: Jedan od njih poslao pismo policiji?

Okružen hladnim i nemirnim vodama Pacifika, zatvor Alkatraz čak 29 godina je bio na glasu kao mjesto sa kojeg niko ne može da ode, barem ne živ. Ali godine 1962. tri zatvorenika, braća Džon i Klarens Anglin, te Frenk Moris, pobjegli su sa ostrva.

Policija i svi ostali pretpostavili su da su muškarci umrli u moru, ali policija San Franciska 2013. godine dobila je pismo od čovjeka koji se predstavlja kao Džon Anglin.

"Zovem se Džon Anglin, i 1962. godine sam s bratom Klarensom i Frenkom Morisom pobjegao iz Alkatraza. Imam 83 godine i u lošem sam stanju, imam rak. Da, svi smo te noći ostali živi ali jedva. Ako na televiziji objavite da sam u zamjenu za medicinsku njegu voljan na najviše godinu dana ponovno da odem u zatvor, reći ću vam tačno gdje sam. Ovo nije šala", napisao je 'navodni' bjegunac koji je dodao da je život proveo prvo u Sijetlu, pa Sjevernoj Dakoti a onda se, kaže, vratio na jug Kalifornije. 

Kabinet maršala analizirao je pismo - od DNK do rukopisa - ali nisu došli do konkretnog zaključka. 

"Ustaljeno mišljenje bilo je da su se muškarci utopili tokom bijega. Ako su ostali živi nema razloga da vjerujemo da su se iz temelja promijenili i počeli da žive živote bez kriminala", kažu o pljačkašima banaka iz FBI-ja.

"Sjećam se da me probudila sirena, i nisam znala što bi jer to niko nikada nije čuo na Alkatrazu. Pretpostavila sam da su poginuli pri bijegu, posebno s obzirom da im baš niko kasnije nije ušao u trag", kaže Jolin Babjak koja je tada imala 15 godina, a njen otac je bio upravnik.

U San Francisku slučaj bjegunaca je prerastao u urbanu legendu. O njemu se priča, piše i raspravlja i danas. Federalci su nakon bijega objasnili da su zatvorenici napravili svojevrsnu 'bušilicu' od motora usisavača kako bi raširili već postojeće prolaze i provukli se u mrežu cijevi koja je bila nezaštićena.

Oruđe za bijeg izrađivali su u improvizovanom skrovištu iznad njihovih ćelija gdje su skrivali stvari. Kroz ventilacioni sistem pobjegli su na krov zatvora. Spustili su se niz zidove i otisnuli se u svom plovilu sastavljenom od 50 kabanica. Napravili su i drvena vesla. Sljedeće jutro umjesto zatvorenika u njihovim krevetima su pronađene lutke od žbuke, papir-mašea, boje i prave ljudske kose.

U 14 pokušaja čak 36 zatvorenika probalo je da napusti Alkatraz. Čak 23 su uhvaćena, šestorica su ubijena, a dvoje se utopilo. Osim Morisa i braće Anglin još dvojica nisu pronađena, iako se misli da su se i oni utopili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana