Bјегунци из Алкатраза су ипак живи: Један од њих послао писмо полицији?

express.hr
Bјегунци из Алкатраза су ипак живи: Један од њих послао писмо полицији?

Окружен хладним и немирним водама Пацифика, затвор Алкатраз чак 29 година је био на гласу као мјесто са којег нико не може да оде, барем не жив. Али године 1962. три затвореника, браћа Џон и Кларенс Англин, те Френк Морис, побјегли су са острва.

Полиција и сви остали претпоставили су да су мушкарци умрли у мору, али полиција Сан Франциска 2013. године добила је писмо од човјека који се представља као Џон Англин.

"Зовем се Џон Англин, и 1962. године сам с братом Кларенсом и Френком Морисом побјегао из Алкатраза. Имам 83 године и у лошем сам стању, имам рак. Да, сви смо те ноћи остали живи али једва. Ако на телевизији објавите да сам у замјену за медицинску његу вољан на највише годину дана поновно да одем у затвор, рећи ћу вам тачно гдје сам. Ово није шала", написао је 'наводни' бјегунац који је додао да је живот провео прво у Сијетлу, па Сјеверној Дакоти а онда се, каже, вратио на југ Калифорније. 

Кабинет маршала анализирао је писмо - од ДНК до рукописа - али нису дошли до конкретног закључка. 

"Устаљено мишљење било је да су се мушкарци утопили током бијега. Ако су остали живи нема разлога да вјерујемо да су се из темеља промијенили и почели да живе животе без криминала", кажу о пљачкашима банака из ФБИ-ја.

"Сјећам се да ме пробудила сирена, и нисам знала што би јер то нико никада није чуо на Алкатразу. Претпоставила сам да су погинули при бијегу, посебно с обзиром да им баш нико касније није ушао у траг", каже Јолин Бабјак која је тада имала 15 година, а њен отац је био управник.

У Сан Франциску случај бјегунаца је прерастао у урбану легенду. О њему се прича, пише и расправља и данас. Федералци су након бијега објаснили да су затвореници направили својеврсну 'бушилицу' од мотора усисавача како би раширили већ постојеће пролазе и провукли се у мрежу цијеви која је била незаштићена.

Оруђе за бијег израђивали су у импровизованом скровишту изнад њихових ћелија гдје су скривали ствари. Кроз вентилациони систем побјегли су на кров затвора. Спустили су се низ зидове и отиснули се у свом пловилу састављеном од 50 кабаница. Направили су и дрвена весла. Сљедеће јутро умјесто затвореника у њиховим креветима су пронађене лутке од жбуке, папир-машеа, боје и праве људске косе.

У 14 покушаја чак 36 затвореника пробало је да напусти Алкатраз. Чак 23 су ухваћена, шесторица су убијена, а двоје се утопило. Осим Мориса и браће Англин још двојица нису пронађена, иако се мисли да су се и они утопили.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана