Бивши шеф НАТО-а: Русија може да “заузме” Украјину за неколико дана

Агенције
Бивши шеф НАТО-а: Русија може да “заузме” Украјину за неколико дана

У случају војног сукоба између Русије и Украјине, Украјина би била поражена за неколико дана, изјавио је у интервјуу за њемачки лист „Велт” бивши генерални секретар НАТО-а и савјетник предсједника Украјине Андерс Фог Расмусен.

“Да Русија то жели, руске трупе би могле да окупирају Украјину за неколико дана, упркос чињеници да је за протекле двије-три године Украјина значајно повећала свој војни потенцијал као одговор на напад на своју територију”, рекао је Расмусен.

Према његовим ријечима, земље НАТО-су несумњиво спремне за „моћни напад руских тенкова”, али најбољи начин за одржавање мира је обуздавање потенцијалног противника.

Истовремено, Расмусен је нагласио да се Русија може придружити Алијанси у било ком тренутку, под условом да испуњава неопходне критеријуме.

“Међутим, НАТО досад није добио одговарајућу изјаву из Москве, а да будем искрен, мислим да се ни у будућности ништа неће промијенити”, додао је Расмусен.

Раније је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио да Алијанса нема намјеру да изолује Русију. „НАТО се придржава двоструког приступа Русији, који укључује обуздавање и политички дијалог”, истакао је он.

Кијев је више пута оптуживао Москву за мешање у послове Украјине. Русија то негира и такве оптужбе назива неприхватљивим. Москва је више пута изјављивала да није страна у унутрашњем украјинском сукобу и да је заинтересована да Украјина превазиђе политичку и економску кризу.

(Спутник)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана