Bivši šef CIA novi državni sekretar SAD

Tanjug
Bivši šef CIA novi državni sekretar SAD

Američki Senat potvrdio je tesnom većinom glasova izbor dosadašnjeg direktora CIA Majka Pompea za novog američkog državnog sekretara.

Pompeo je dobio podršku 57 senatora, dok su 42 glasala protiv njegovog dolaska na mjesto državnog sekretara SAD, a jedan senator je bio odsutan.

Potvrdivši izbor Pompea za novog državnog sekratara Senat je bivšem direktoru CIA dao ključnu ulogu u suočavanju sa izazovima američke spoljne politike, kao što su Severna Koreja i Iran, navodi Rojters.

Pompeo je položio u Vrhovnom sudu zakletvu kao novi američki državni sekretar.

AP navodi da se očekuje da će Pompeo iz Vrhovnog suda krenuti ka vazduhoplovnoj bazi Endruz, gdje ka čeka avion, kojim će po prvi put kao državni sekretar posjetiti Evropu.

Stejt department saopštio je da Pompeo planira da otputuje u Saudijsku Arabiju, Jordan i Izrael tokom vikenda, ali da će prethodno posjetiti Brisel kako bi prisustvovao sastanku NATO.

"Nijedan drugi sekretar u skorijoj istoriji nije otišao na put tako brzo kao on", rekla je novinarima portparolka Stejt departmenta Heder Nojert.

Dosadašnji direktor CIA zamjenio je na tom mestu Reksa Tilersona, kojeg je Tramp prošlog mjeseca otpustio.

Tramp je pozdravio odluku senatora, a Pompea nazvao "patriotom" i dodao da će za SAD biti "nevjerovatna prednost" što će Pompeo predvoditi Stejt department "u ovom kritičnom vremenu u istoriji".

Tramp smatra da će Pompeo uvijek stavljati na prvo mjesto interese Amerike i naglasio da on ima njegovu punu podršku i povjerenje.

Potvrdivši izbor Pompea za novog državnog sekratara Senat je bivšem direktoru CIA dao ključnu ulogu u suočavanju sa izazovima američke spoljne politike, kao što su Sjeverna Koreja i Iran, navodi Rojters.

Pompeo je 70. državni sekretar SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana