Бивши шеф ЦИА нови државни секретар САД

Танјуг
Бивши шеф ЦИА нови државни секретар САД

Амерички Сенат потврдио је тесном већином гласова избор досадашњег директора ЦИА Мајка Помпеа за новог америчког државног секретара.

Помпео је добио подршку 57 сенатора, док су 42 гласала против његовог доласка на мјесто државног секретара САД, а један сенатор је био одсутан.

Потврдивши избор Помпеа за новог државног секратара Сенат је бившем директору ЦИА дао кључну улогу у суочавању са изазовима америчке спољне политике, као што су Северна Кореја и Иран, наводи Ројтерс.

Помпео је положио у Врховном суду заклетву као нови амерички државни секретар.

АП наводи да се очекује да ће Помпео из Врховног суда кренути ка ваздухопловној бази Ендруз, гдје ка чека авион, којим ће по први пут као државни секретар посјетити Европу.

Стејт департмент саопштио је да Помпео планира да отпутује у Саудијску Арабију, Јордан и Израел током викенда, али да ће претходно посјетити Брисел како би присуствовао састанку НАТО.

"Ниједан други секретар у скоријој историји није отишао на пут тако брзо као он", рекла је новинарима портпаролка Стејт департмента Хедер Нојерт.

Досадашњи директор ЦИА замјенио је на том месту Рекса Тилерсона, којег је Трамп прошлог мјесеца отпустио.

Трамп је поздравио одлуку сенатора, а Помпеа назвао "патриотом" и додао да ће за САД бити "невјероватна предност" што ће Помпео предводити Стејт департмент "у овом критичном времену у историји".

Трамп сматра да ће Помпео увијек стављати на прво мјесто интересе Америке и нагласио да он има његову пуну подршку и повјерење.

Потврдивши избор Помпеа за новог државног секратара Сенат је бившем директору ЦИА дао кључну улогу у суочавању са изазовима америчке спољне политике, као што су Сјеверна Кореја и Иран, наводи Ројтерс.

Помпео је 70. државни секретар САД.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана