Bivši pripadnici Vojske Srbije transportovali drogu

B92
Bivši pripadnici Vojske Srbije transportovali drogu

Madrid - Španska policija zaplijenila je 3,5 tona kokaina i 9,3 miliona evra i razbila međunarodnu grupu krijumčara droge, među kojima ima i Srba, saopšteno je u Madridu.

U operaciji "Vinetu" uhapšeno je 69 lica, od toga 15 je uhapšeno u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj, 26 u Španiji, a 28 u Portugaliji.

Kako je saopšteno, sjedište grupe je bilo u Madridu, a za uvoz droge pomorskim putem iz Latinske Amerike bili su zaduženi Srbi, "bivši pripadnici vojske".

U akciji su učestvovali španska policija, vojna mornarica i poreske vlasti, kao i pripadnici policije Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Portugala, Australije, Velike Britanije i Njemačke, piše B92.

Među uhapšenima u Madridu je i vođa kartela, koji je u javnosti bio poznat kao fudbalski menadžer i čovjek koji živi u luksuzu, a u njegovoj madridskoj vili je pronađeno 773.000 evra u kešu.

Kako navodi španska agencija EFE, kartel je drogu prebacivao kroz četiri pomorska kanala, a grupa je imala i organizovanu mrežu kompanija za transfer i pranje novca, mahom u Portugalu gde su sarađivali i sa pojedinim bankarima.

Članovi ove bande krijumčarili su drogu iz Latinske Amerike u Evropu preko Španije, a operisali su u Dominikanskoj Republici, Brazilu, Peruu, Kolumbiji i Venecueli, a zatim i u Evropi - Španiji, Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Mađarskoj i Holandiji.

Madrid i Valensija su bili baze i "odskočna daska" za drogu, bivši vojnici iz Srbije su bili zaduženi za pomorske kanale krijumčarenja droge, dok se u Lisabonu, Madridu i Vigu odvijalo pranje novca i plaćanje proizvođačima narkotika u Južnoj Americi.

Policijski zvaničnici u Španiji su rekli da je operacija "Vinetu" jedna od najvažnijih u posljednjih nekoliko godina.

Istraga je trajala dvije godine, a osim 3,5 tona kokaina i novca, tokom operacije je ukupno zaplijenjeno i pet automobila, četiri broda, motocikl, oružje i 332 stabljike marihuane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana