Бивши припадници Војске Србије транспортовали дрогу

Б92
Бивши припадници Војске Србије транспортовали дрогу

Мадрид - Шпанска полиција заплијенила је 3,5 тона кокаина и 9,3 милиона евра и разбила међународну групу кријумчара дроге, међу којима има и Срба, саопштено је у Мадриду.

У операцији "Винету" ухапшено је 69 лица, од тога 15 је ухапшено у Србији, Црној Гори и Хрватској, 26 у Шпанији, а 28 у Португалији.

Како је саопштено, сједиште групе је било у Мадриду, а за увоз дроге поморским путем из Латинске Америке били су задужени Срби, "бивши припадници војске".

У акцији су учествовали шпанска полиција, војна морнарица и пореске власти, као и припадници полиције Србије, Хрватске, Црне Горе, Португала, Аустралије, Велике Британије и Њемачке, пише Б92.

Међу ухапшенима у Мадриду је и вођа картела, који је у јавности био познат као фудбалски менаџер и човјек који живи у луксузу, а у његовој мадридској вили је пронађено 773.000 евра у кешу.

Како наводи шпанска агенција ЕФЕ, картел је дрогу пребацивао кроз четири поморска канала, а група је имала и организовану мрежу компанија за трансфер и прање новца, махом у Португалу где су сарађивали и са појединим банкарима.

Чланови ове банде кријумчарили су дрогу из Латинске Америке у Европу преко Шпаније, а оперисали су у Доминиканској Републици, Бразилу, Перуу, Колумбији и Венецуели, а затим и у Европи - Шпанији, Србији, Хрватској, Црној Гори, Мађарској и Холандији.

Мадрид и Валенсија су били базе и "одскочна даска" за дрогу, бивши војници из Србије су били задужени за поморске канале кријумчарења дроге, док се у Лисабону, Мадриду и Вигу одвијало прање новца и плаћање произвођачима наркотика у Јужној Америци.

Полицијски званичници у Шпанији су рекли да је операција "Винету" једна од најважнијих у посљедњих неколико година.

Истрага је трајала двије године, а осим 3,5 тона кокаина и новца, током операције је укупно заплијењено и пет аутомобила, четири брода, мотоцикл, оружје и 332 стабљике марихуане.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана