Бивши менаџер Фејсбука Сенди Паракилас шокирао свијет: Крали смо податке и преко игрица

Глас Српске
Бивши менаџер Фејсбука Сенди Паракилас шокирао свијет: Крали смо податке и преко игрица

Вашингтон - Бивши менаџер на друштвеној мрежи "Фејсбук" Сенди Паракилас изјавио је да су профили корисника "роба" која се сваки дан продаје и открио на који су начин подаци крани од корисника и преко популарних игрица.

Паракилас је за "Вашингтон пост" рекао да је за "Фејсбук" радио 2011. и 2012. године и да је водио тим који је био одговоран за спровођење правила о заштити података корисника на "Фејсбуковој" платформи за апликације.

- Та платформа је укључивала и добро познате и популарне игрице попут "Candy Crushа" и "FarmVillea", као и многе друге - навео је Паракилас, један од бивших менаџера "Фејсбука".

Како наводи, "Фејсбук" у то вријеме није баш превише бринуо о заштити података корисника, а афера са "Кембриџ аналитиком" је показала да се то није промијенило ни у наредних неколико година.

Паракилас је, објашњавајући како те платформе функционишу, рекао да сваки пут када корисник прихвати неку апликацију која се спаја преко "Фејсбука" појави му се дисклејмер у којем се од корисника тражи дозвола да апликација приступи подацима на корисниковом.

Апликација у неким случајевима, како каже, тражи само приступ оним подацима који су на вашем профилу јавни, попут имена и презимена, фотографија, ваших лајкова и још неких података који нису јавни.

- У вријеме када је "Кембриџ аналитика" сакупљала податке о корисницима, "Фејсбук" је дозволио програмерима приступ и подацима ваших пријатеља, иако ти пријатељи никад нису ни инсталирали ту апликацију, нити су пристали да та апликација користи њихове податке. То је програмерима омогућило да врло брзо створе огромне базе података. Постојао је начин да се искључи опција да апликација има приступ подацима ваших пријатеља, али та се опција налазила дубоко у "Фејсбуковим" поставкама и то не баш на свим језицима - наводи Паракилас, додајући да је врло мало корисника знало за ту опцију.

- Оно што је најгоре, једном кад би подаци с "Фејсбукових" сервера прешли код програмера, "Фејсбук" више није имао контролу над њима, нити је знао у какве ће сврхе ти подаци бити коришћени – додао је он.

Паракилас је навео један од примјера како је "Фејсбук" рјешавао, односно није рјешавао проблеме са злоупотребом корисничких података.

- Крајем 2011. године "Фејсбук" је открио да једна апликација по имену "Клоут" по "Фејсбуку" отвара "профиле духове" дјеце. Те јавне профиле нису отварала права дјеца, већ су се радили на основу података које је апликација "Клоут" прикупила од корисника који су користили ту апликацију. Мој посао био је да позовем шефове "Клоута" и питам их да ли том апликацијом крше неко правило "Фејсбука" јер ја нисам могао да видим, ни да знам шта с тим подацима раде. Увјеравали су ме да нису прекршили ниједно правило. Ја сам им поновио да морају да се држе наших правила, и то је био крај нашег разговора. "Фејсбук" није предузео ништа у том случају, нити је спречио "Клоут" да настави да прикупља податке о корисницима - навео је он.

"Клоут" је била апликација за коју се чак јавно видјело да крши правила, али Паракилас упозорава да су се много горе ствари дешавале с апликацијама које није било тако једноставно открити.

Сенди Паракилас је увјерен да постоји један једини разлог због којег "Фејсбук" никада није јавно признао крађу података, нити је упозоравао кориснике о томе, а то је што нису хтјели да јавност сазна о великој рупи и слабости система који брине о безбједности података.

- Године 2012. приредио сам велику презентацију главном менаџменту у којем сам им представио све мане нашег система. Објаснио сам да смо оставили много рупа у систему, и да су наши корисници опасно изложени спољашњим утицајима. Тај документ сам свима послао, али сам добио врло мали, скоро никакав повратни одговор - казао је Паракилас.

Упозорење

Повјереница ЕУ за правосуђе, права потрошача и родну равноправност Вера Јоурова затражила је објашњење од "Фејсбука", након великог скандала који је недавно избио због злоупотребе личних података корисника те друштвене мреже, упозоривши да су прописи у САД слабији него у ЕУ.

- Тигар је изашао из кавеза - рекла је она и додала да би "позив на буђење" када је ријеч о кршењу правила о заштити података на Фејсбуку могао да промијени опуштеност људи у САД када је у питању приватност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана