Bивши директор ФБИ: Трамп морално неподобан за предсједника

Танјуг
Bивши директор ФБИ: Трамп морално неподобан за предсједника

Вашингтон - Бивши директор Федералног истражног бироа (ФБИ) Џејмс Коми сматра да је амерички предсједник Доналд Трамп "морално неподобан" да обавља ту функцију, као и да постоје "неки докази" да је Трамп ометао правду.

"Постоји нешто важније од тога што би требало све да нас уједини, а то је да наш предсједник мора да буде отјелотворење поштовања и да се повинује вриједностима које су у сржи наше земље". Најважнија од њих је истина. Предсједник није у стању да то уради", рекао је Коми.

Коми је то рекао у разговору за ТВ мрежу Еј-Би-Си Њуз (ABC News) који је емитован касно синоћ, пред излазак књиге, у којој дјелимично обрађује своју улогу у истрагама како руског мијешања у изборе 2016, тако и коришћења приватног емаил сервера Хилари Клинтон, али и приватне разговоре са Трампом, прије него што га је предсједник прошле године отпустио, преноси Глас Америке.

Током једног од тих састанака, које је описао и када је јавно свједочио пред Конгресом, Коми каже да је Трамп поменуо истрагу свог бившег савјетника за националну безбједност Мајкла Флина и питао да ли би директор ФБИ-а могао "да одустане од ње".

"То је свакако неки доказ опструкције правде. То би зависило - а ја сам само свједок у овом случају, не истражитељ или тужилац - то би зависило од других ствари које одражавју њенгову намјеру, рекао је Коми.

Трамп пориче да је тражио од Комија да заустави истрагу против Флина, који је признао да је лагао истражитеље ФБИ-а о својим контактима са амбасадором Русије у САД. Предсједник је такође преко Твитере назвао Комија лажљивцем.

Коми се у интервјуу за АБЦ осврнуо и на састанак током којег му је Трамп тражио да му буде лојалан.

"Никад нисам од Комија тражио личну лојалност", поручио је Трамп на Твитеру, прије него што је интервју емитован. "Ја једва да познајем овог типа. Још једна од његових лажи. Његове ''биљешке'' иду му на руку и лажне су!"

Трампова одлука да отпусти Комија довела је до постављања бившег директора ФБИ-а Роберта Малера за специјалног тужиоца који истражује руско мијешање у изборе и да ли је Трамп ометао правду. Малер је до сада подигао оптужнице против 19 особа, међу којима су и трампов бивши шеф изборног штаба Пол Манафорт и савјетници у кампањи Рик Гејтс и Џорџ Пападопулос.

Портпаролка Бијеле куће Сара Хакаби Сандерс прошле недјеље је изјавила да Трампова администрација вјерује да предсједник има законско право да отпусти Малера, што би како је Коми рекао АБЦ-у био предсједников до сада "најозбиљнији напад на владавину закона".

Коми је такође рекао да је увјерен да ће Малер, уколико му буде дозвољено да настави да ради "доћи до истине".

"Још једном, не знам шта ће то бити. Можда ће закључити да нема ничег што дотиче предсједникаТрампа или било кога од његових блиских сарадника. И то је у реду, све док Малер успије да утврди ту истину", рекао је Коми.

Трамп пориче да је његов изборни штаб био у дослуху са Русијом.

Америчка обавјештајна заједница процијенила је да је предсједник Русије Владимир Путин наредио кампању с циљем да подрије повјерење у изборе, умањи шансе Хилари Клинтон да побиједи и помогне Трампу да постане предсједник.

Коми је такође рекао да не може да искључи могућност да Русија има компромитујуће информације и Трампу.

"Мислим да је могуће. Не знам, Ово су још неке ријечи које сам мислио да никад нећу изговорити о предсједнику САД, али могуће је", навео је Коми.

Он се суочио и са критикама због начина на који је руководио истрагом коришћења проватног сервера од стране Хилари Клинтон, док је служила као државна секретарка у админситрација Барака Обаме, укључујући и то што је непосредно прије избора објавио да је истрага поново отворена. Клинтон је изјавила да је та одлука допринела да изгуби изборе.

Коми је за АБЦ рекао да је донио одлуку за коју је сматрао да је одговарајућа и да је фактор у томе било то што је вјеровао да ће Клинтон побиједити.

"Не сјећам се да сам баш то тако рекао, али мора да јесам", рекао је Коми. "Да ће она постати новоизабрани предсједник, и да ако сакријем то од америчког народа, да ће бити нелегитимна оног тренутка када буде изабрана, када се ово прочује", казао је Коми.

Директори ФБИ-а постављају се на 10 годишњи мандат, који обухвата два различита предсједника. На питање да ли би и даље служио на том положају да га Трамп није отпустио, Коми је рекао да би био несрећан, али да би и даље предводио ту организацију и "покушавао да је заштити".

Коми је упоредио Трампов предсједнички мандат са шумским пожаром, наводећи да прави "огромну штету нашим нормама и вриједностима", али да је оптимиста, јер види да "неке ствари већ расту и цвјетају које нису прије тог пожара".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана