Bivči direktor SIA: Tajne grupe se mješaju, najgori primjer Srbija i Apis

Bivči direktor SIA: Tajne grupe se mješaju, najgori primjer Srbija i Apis 13.02.2018 09:50 | Agencija

Vašington - Bivši direktor CIA Džon Dojč rekao da postoje mnoge grupe koje na tajne načine pokušavaju da utiču na vlade širom svijeta.

"Postoji mnogo istorijskih primjera grupe koje operišu unutar, pored ili protiv legitimno ili nelegitimno postavljenih vlada. Možda je najozloglašeniji primjer efikasne 'duboke države' tajna organizacija "Crna ruka". Predvodio ju je šef srpske obavještajne službe, pukovnik Apis, a ona je isplanirala zavjeru za ubistvo austrijskog prestolonaslijednika u Sarajevu 1914", rekao je on.

Dojč je za "nešenel interest" istakao da i danas "bez sumnje" postoje slična tajna društva, da u SAD i u drugim državama postoje grupe koje žele da tajno utiču na vladine aktivnosti.

"Takve grupe se služe konvencionalnim metodama kao što su lobiranje, doprinosi kampanjama i preko konvencionalnih i društvenih mreža utiču na to da se objavljuju njihove poruke", rekao je Dojč.

Mišljenja je, međutim, da mnogi u SAD zloupotrebljavaju termin "duboka država".

"Takve razmjene riječi na televizijskim programima, tvitovi iz Bijele kuće i komentari u magazinima su veoma loši stubovi za gradnju teorije o postojanju zle "duboke države".

"Paranoične pristalice predsjednika Trampa govore o tome kako nova 'duboka država' pravi organizovani otpor zaposlenih u federalnoj vladi odlučnih da podriju njegovo predsjednikovanje. Ne treba da čudi što se mnogim vladinim radnicima, najviše u civilnim agencijama, ne dopada politika predsjednika Trampa, naročito ona koja poziva na smanjenje budžeta. Ali, prozvati ovakav otpor organizovanima je veoma nategnuto", smatra Dojč.

Malo je analiza ili dokaza koji se odnose na pitanje postojanja duboke države, navodi on.

"Možda je jednostavnije pitanje da li se posljednjih godina pojavilo više aktivnosti ili načina ponašanja koja se karakterišu kao da proističu iz 'duboke države' i da li takvo ponašanje ugrožava nacionalnu sigurnost. Sumnjam u obije te tvrdnje. Značajne pretnje sa kojima se danas suočava naša nacija - Iran, Sjeverna Koreja, terorizam, konkurencija s Kinom i Rusijom - ne predstavljaju centralnu ulogu u narativu o 'dubokoj državi'. Bavljenje navodnim novim i opasnim zavjerama američkih obaveštajnih agencija ili nezadovoljnim osobljem u federalnoj službi ili Kongresu nije smrtonosna pretnja nacionalnoj bezbjednosti ili stabilnosti. Ono što je važno, jeste da prave terorističke pretnje sa kojima se nacija suočava, imaju potpuno drugačije uzroke i načine na koje se sprovode i imaju drugačije sponzorstvo", kaže Dojč.

On je zaključio da bi stanovnici Amerike trebalo više da se bave pitanjima koja direktno utiču na dobrobit zemlje: zdavstvenu zaštitu, klimatske promjene, inovaciju i realne pretnje po nacionalnu bezbjednost.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica