Бивчи директор СИА: Тајне групе се мјешају, најгори примјер Србија и Апис

Агенција
Бивчи директор СИА: Тајне групе се мјешају, најгори примјер Србија и Апис

Вашингтон - Бивши директор ЦИА Џон Дојч рекао да постоје многе групе које на тајне начине покушавају да утичу на владе широм свијета.

"Постоји много историјских примјера групе које оперишу унутар, поред или против легитимно или нелегитимно постављених влада. Можда је најозлоглашенији примјер ефикасне 'дубоке државе' тајна организација "Црна рука". Предводио ју је шеф српске обавјештајне службе, пуковник Апис, а она је испланирала завјеру за убиство аустријског престолонаслиједника у Сарајеву 1914", рекао је он.

Дојч је за "нешенел интерест" истакао да и данас "без сумње" постоје слична тајна друштва, да у САД и у другим државама постоје групе које желе да тајно утичу на владине активности.

"Такве групе се служе конвенционалним методама као што су лобирање, доприноси кампањама и преко конвенционалних и друштвених мрежа утичу на то да се објављују њихове поруке", рекао је Дојч.

Мишљења је, међутим, да многи у САД злоупотребљавају термин "дубока држава".

"Такве размјене ријечи на телевизијским програмима, твитови из Бијеле куће и коментари у магазинима су веома лоши стубови за градњу теорије о постојању зле "дубоке државе".

"Параноичне присталице предсједника Трампа говоре о томе како нова 'дубока држава' прави организовани отпор запослених у федералној влади одлучних да подрију његово предсједниковање. Не треба да чуди што се многим владиним радницима, највише у цивилним агенцијама, не допада политика предсједника Трампа, нарочито она која позива на смањење буџета. Али, прозвати овакав отпор организованима је веома натегнуто", сматра Дојч.

Мало је анализа или доказа који се односе на питање постојања дубоке државе, наводи он.

"Можда је једноставније питање да ли се посљедњих година појавило више активности или начина понашања која се карактеришу као да проистичу из 'дубоке државе' и да ли такво понашање угрожава националну сигурност. Сумњам у обије те тврдње. Значајне претње са којима се данас суочава наша нација - Иран, Сјеверна Кореја, тероризам, конкуренција с Кином и Русијом - не представљају централну улогу у наративу о 'дубокој држави'. Бављење наводним новим и опасним завјерама америчких обавештајних агенција или незадовољним особљем у федералној служби или Конгресу није смртоносна претња националној безбједности или стабилности. Оно што је важно, јесте да праве терористичке претње са којима се нација суочава, имају потпуно другачије узроке и начине на које се спроводе и имају другачије спонзорство", каже Дојч.

Он је закључио да би становници Америке требало више да се баве питањима која директно утичу на добробит земље: здавствену заштиту, климатске промјене, иновацију и реалне претње по националну безбједност.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана