Био сам 10 дана у Исламској држави

Танјуг
Био сам 10 дана у Исламској држави

Берлин - Исламска држава је најопаснија терористичка армија коју је модерна историја видела и феномен сличан карциному, каже њемачки публициста Јирген Тоденхефер.

Тоденхефер, који је провео 10 дана са ИД и о томе написао књигу, каже и да је тај тероризам створила међународна заједница својим антитерористичким ратовима.

“Након што сам доживио те људе, њихову професионалност, њихов фанатизам, могу само да апелујем на владу Њемачке да се заложи за политичко рјешење у Ираку и Сирији, а оно гласи: више права за суните”, каже овај бивши политичар и менаџер у медијима, чија књига “Инсајд ИС - 10 дана са Исламском државом” данас излази из штампе.

У интервјуу за “Дојче веле”, он наводи да је након напада у САД изведених 11. септембра 2001. по пећинама у Авганистану било скоро 1.000 међународних терориста, док данас међународних терориста има чак 100.000.

“Ми смо сами створили тај тероризам нашом стратегијом бомбардовања”, констатује њемачки публициста.

Он је, такође, закључио да све што ИД заступа уопште нема везе са исламом, те сада свим младим људима на Западу и широм свијета поручује да не иду тамо.

“То са исламом има толико везе, колико и Кју-Клукс-Клан са хришћанством: ништа. Ви тамо шкодите својој религији”, упозорава он и додаје да то, у основи, није “Исламска држава”, већ антиисламска држава и да би, заправо, требало да се зове АИС.

Тоденхефер каже да је био у регрутном центру близу границе гдје је, присјећа се, сваког дана долазило више од 50 људи.

“Постоји много таквих регрутних центара, а људи ту долазе са одушевљењем! То нису некакве будале, већ дјелимично веома интелигентни људи”, наводи он.

Описује како је међу регрутима видео елегантно обученог младића са Кариба који је, на његово питање шта ради ту, рекао да је управо положио свој други државни испит из права и добио дозволу за рад у суду, али да жели да се бори за ИД “гдје год да га та организација позове”.

“Ту је ријеч о испирању мозгова које је имало невјероватан успјех... ИД не само што је веома јака - она данас има под својом контролом подручје величине Велике Британије - већ је и веома атрактивна за одређене групе младих људи”, објашњава њемачки публициста.

Ти млади људи, додаје он, гледају како ИД одрубљује главе, пали, мучи људе, одсјеца им руке, али они мисле да постоје веома важни разлози због којих је то сада исправно.

“Дакле, страшан и, из мог угла, веома опасан развој ситуације”, истиче он.

Овај публициста каже да у Мосулу атмосфера није онаква каква се види на пропагандним видео снимцима, већ да тамо све дјелује нормално, са густим саобраћајем и нормалним људима који купују и слободно се крећу.

“Ви тамо не видите ништа од ИД. С времена на вријеме видите заставе, аутомобилске таблице носе ознаку ИД... И полицајци имају униформу Исламске државе, али она изгледа сасвим нормално”, објашњава Тоденхефер и указује да постоји својеврсна “нормалност зла”.

Тоденхефер каже и да је у Мосулу разговарао са компетентним државним правобраниоцима који, како истиче, сматрају да је ИД успоставила де факто државу и да становништво то највећим дијелом прихвата.

“ИД је формирала судску надлежност у грађанским споровима и људи то веома цијене јер судови нису корумпирани”, наводи он и додаје да ИД има нормалну саобраћајну полицију и да је успоставила одређену здрављену заштиту, болнице које функционишу...

Упитан шта би могао да буде план који би довео до побједе над ИС, њемачки публициста каже да може да постоји само политичко рјешење.

“Војно рјешење не постоји. Ту се, такође, не убрајају ни војни успјеси, као што то тврде Американци”, истиче он и предочава да је, неколико сати након што су Американци заузели Тикрит, ИД узела Рамади, који је много већи.

У међувремену, упозорава Тоденхефер, ИД вјероватно изводи нападе у Авганистану.

“То је феномен сличан карциному, а ја упозоравам прије свега на извјештаје о војним успјесима. ИД може да буде побијеђена само ако се успије да се поново, у потпуности и на равноправан начин, у политички живот Ирака интегришу сунитски становници, а то је можда око 35 одсто Ирачана. Без тог националног помирења, не иде ништа”, закључује њемачки публициста.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана