Berlin znao za rizike preleta i prije obaranja aviona »Maladžsia airlinesa«?

Srna
Berlin znao za rizike preleta i prije obaranja aviona »Maladžsia airlinesa«?

Berlin - Berlin je znao za rizike preleta iznad istoka Ukrajine i prije obaranja putničkog aviona “Maladžsia airlinesa” u julu prošle godine, ali o tome nisu obavijestili njemačke avio-kompanije, pišu lokalni mediji.

Njemačke medijske kuće VDR i NDR navode da je nekoliko dana prije pada aviona iznad Ukrajine u diplomatskoj depeši Ministarstva spoljnih poslova upozoreno da je situacija iznad te zemlje zabrinjavajuća te da je vojni avion oboren u istoj oblasti na visini većoj od 6.000 metara.

“Na dan pada aviona 'Maladžsia airlinesa', tri letjelice 'Lufhanze' su preletjele iznad sporne oblasti, uključujući jedan samo 20 minuta prije nego što je putnički avion pogođen”, piše njemački dnevnik “Zidojče cajtung”.

Istražioci još pokušavaju da utvrde ko je odgovoran za obaranje aviona boing 777 – “Maladžsia arlinesa” u julu prošle godine kada je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Ukrajina i Zapad tvrde da su profederalne snage oborile avion upotrebom projektila zemlja-vazduh BUK, koji im je dostavila Rusija, što Moskva negira.

Holandske vlasti predvode istragu o uzroku nesreće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana