Берлин и Москва поздрављају донацију за жртве опсаде Лењинграда

Срна
Берлин и Москва поздрављају донацију за жртве опсаде Лењинграда

Берлин - Руски министар спољних послова Сергеј Лавров и његов њемачки колега Хеико Мас поздравили су одлуку њемачких власти да одвоје 12 милиона евра за пројекте у Санкт Петербургу као хумани гест и дио признања одговорности Берлина за опсаду Лењинграда током Другог свјетског рата.

“Прије 75 година тадашњи Лењинград, а данас Санкт Петербург од блокаде њемачког Вермахта у потпуности су ослободиле совјетске снаге. Блокада Лењинграда оставила је трага у историји као бруталан чин против цијелог града и становништва”, наводи се у заједничком саопштењу Лаврова и Маса.

У саопштењу се истиче да су пробијањем блокаде окончана 872 дана смрти, глади и патњи током које је умрло више од милион људи.

“Ми, шефови дипломатија Њемачке и Русије, поздрављамо одлуку њемачких власти да изврше добровољан гест за жртве опсаде које су још живе. Уплата од 12 милиона евра биће искориштена за модернизацију болнице за ратне ветеране и формирање њемачко-руског центра у Санкт Петербургу за комуникације и састанке”, каже се у саопштењу.

Лавров и Мас изразили су увјерење да ће овај “добровољни чин допринијети побољшању животног стандарда жртава опсаде и да ће послужити историјском помирењу између народа двије земље као основа за будуће билатералне односе.

Поводом 75 година од окончања опсаде Лењинграда њемачко Министарство спољних послова наводи да “Њемачка признаје историјску одговорност” за блокаду.

Руски предсједник Владимир Путин, који је рођен у Санкт Петербургу, предводиће данашње церемоније обиљежавања 75 година од окончања опсаде.

Нацистичка опсада тадашњег Лењинграда трајала је скоро двије и по године све док совјетска армија није истјерала њемачке војнике из града 27. јануара 1944. године.

Подаци о жртвама варирају, али историчари су сагласни да је више од милион становника Лењинграда умрло од гради и непрестаног артиљеријског и авионског бомбардовања.

Опсада Лењинграда почела је 8. септембра 1941. године и трајала је скоро 900 дана.

“Пут живота” којим је стизала храна у град ишао је преко залеђеног језера Ладога.

Блокада је дјелимично уклоњена 18. јануара 1943. године, али су становници коначно ослобођење морали да чекају још годину дана до 27. јануара 1944. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана