Beč: Tinejdžer osuđen zbog terorizma

Tanjug
Beč: Tinejdžer osuđen zbog terorizma

Pokrajinski sud u Sankt Peltenu u Austriji osudio je 14-ogodišnjaka na dvije godine zatvora zbog namjere da digne u vazduh bečku železničku stanicu „Vestbanhof".

Kako se navodi, tinejdžer je osuđen zbog zločinačkog terorističkog udruživanja i navođenja na sprovođenje terorističkog krivičnog djela.

Đak iz Sankt Peltena, koji će za par dana napuniti 15 godina, prema riječima njegovog advokata Rudolfa Majera priznao je krivicu, a sud mu je izrekao kaznu od dvije godine zatvora, od kojih je osam mjeseci obavezno.

Suđenje je, zbog činjenice da se radi o maloljetniku, a i priznanja, održano bez prisustva javnosti.

Sudija Markus Grinberger je obrazložio da je otežavajuća okolnost bila činjenica da se radi o dva krivična djela, a olakšavajuća priznanje, kao i da je do krivicncog djela mladić bio nekažnjavan.

On je istakao da je sud bio pred dilemom koju kaznu da izrekne za namjeru 14-ogodišnjaka da u vazduh digne bečku željezničku stanicu "Vestbanhof", za šta je predviđena kazna do pet godina zatvora.

Sudija je opomenuo mladića da se naredne tri godine ponaša u skladu sa zakonom, i tijesno sarađuje sa nadležnim ustanovama i psihijatrom.

Ukoliko ne bude bilo tako zatvorska kazna od osam mjeseci biće preinačena u dužu.

Mladić, turskog porekla, uputio se, prošle jeseni u Beč s namjerom da digne u vazduh bečku željezničku stanicu.

On se, o načinu izrade bombe, informisao preko interneta, ali nije uspio da sproved u djelo svoje namere, jer je njegov nestanak prijavila porodica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana