Barozo: Velika Britanija pred istorijskom greškom

Tanjug
Barozo: Velika Britanija pred istorijskom greškom

London - Odlazeći predsjednik EK Žoze Manuel Barozo upozorio je Britance da bi izlazak iz EU bio istorijska greška i pozvao ih da se ne otuđuju od evropskih prijatelja.

On je u govoru u trustu mozgova Četem haus u Londonu kritikovao britanske političare i medije zbog neutemeljenih argumenata protiv ostanka Britanije u EU i širenja lažnih vijesti o poplavi imigranata iz srednje i istočne Evrope.

"Bila bi istorijska greška ako bi se Britanija zbog ovih pitanja otuđila od svojih prirodnih saveznika u srednjoj i istočnoj Evropi, nakon što se toliko zalagala za njihov prijem u EU", poručio je Barozo u oproštajnom govoru.

Britanski premijer Dejvid Kameron je u više navrata najavljivao mogućnost da Britanija napusti EU ukoliko joj se ne dozvoli da bude izuzeta od primjene nekih zajedničkih sporazuma, uključujući i onaj o slobodi kretanja svih građana u Uniji.

Kameron je nedavno najavio mogućnost da se ograniči prijem imigranata sa istoka EU, ya šta je Barozo rekao da je nezakonito.

"Sloboda kretanja spada u fundamentalne principe i ne može se odvojiti od pristupa zajedničkom tržištu", istakao je Barozo i pozvao britansku vladu da se založi za ostanak VB u EU.

On je rekao da ga brine što se u političkim debatama u Britaniji rijetko čuju istiniti podaci o broju imigranata i njihovom doprinosu rastu britanske privrede.

"Prostor za dijalog se ne može stvarati na osnovu argumenata koji su tonom i sadržajem uvredljivi za druge članice", rekao je predsjednik EK, čiji će položaj od 1. novembra preuzeti Luksemburžanin Žan-Klod Junker.

Barozo je svoj govor završio citatom Bitlsa, uveravajući Britance da se postojeći problemi na liniji London-Brisel mogu rešiti "uz malu pomoć prijatelja".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana