Барозо: Велика Британија пред историјском грешком

Танјуг
Барозо: Велика Британија пред историјском грешком

Лондон - Одлазећи предсједник ЕК Жозе Мануел Барозо упозорио је Британце да би излазак из ЕУ био историјска грешка и позвао их да се не отуђују од европских пријатеља.

Он је у говору у трусту мозгова Четем хаус у Лондону критиковао британске политичаре и медије због неутемељених аргумената против останка Британије у ЕУ и ширења лажних вијести о поплави имиграната из средње и источне Европе.

"Била би историјска грешка ако би се Британија због ових питања отуђила од својих природних савезника у средњој и источној Европи, након што се толико залагала за њихов пријем у ЕУ", поручио је Барозо у опроштајном говору.

Британски премијер Дејвид Камерон је у више наврата најављивао могућност да Британија напусти ЕУ уколико јој се не дозволи да буде изузета од примјене неких заједничких споразума, укључујући и онај о слободи кретања свих грађана у Унији.

Камерон је недавно најавио могућност да се ограничи пријем имиграната са истока ЕУ, yа шта је Барозо рекао да је незаконито.

"Слобода кретања спада у фундаменталне принципе и не може се одвојити од приступа заједничком тржишту", истакао је Барозо и позвао британску владу да се заложи за останак ВБ у ЕУ.

Он је рекао да га брине што се у политичким дебатама у Британији ријетко чују истинити подаци о броју имиграната и њиховом доприносу расту британске привреде.

"Простор за дијалог се не може стварати на основу аргумената који су тоном и садржајем увредљиви за друге чланице", рекао је предсједник ЕК, чији ће положај од 1. новембра преузети Луксембуржанин Жан-Клод Јункер.

Барозо је свој говор завршио цитатом Битлса, уверавајући Британце да се постојећи проблеми на линији Лондон-Брисел могу решити "уз малу помоћ пријатеља".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана