Балтимор: Позвана Национална гарда

Б92, Танјуг
Балтимор: Позвана Национална гарда

Балтимор - У Балтимору је уведено ванредно стање због нереда до којих је дошло послије сахране Фредија Греја који је преминуо у полицијском притвору.

Активирана је и Национална гарда како би помогла да се смире немири.

Гарда је посљедња нада да се поврати ред у граду, изјавио је гувернер Мериленда Лари Хоган.

Власти Балтимора наредиле су да се распореди по граду хиљаде војника Националне гарде и полицајаца.

У насиљу које избило јуче, послије сахране 25. годишњег црнца Фреди Греја, који је умро пошто је повређен у поцлијиском притвору, 15 полицајаца је повређено, преноси АФП.

Градоначелник Стефани Ролинг Блек позвала је на смиреност и увела је полицијски час од 10 сати увече до 5 ујутро.

Надзорник полиције Мериленда, наредио је да се распореди 5.000 полицајаца по граду и затражила помоћ 5.000 војника из ширег средњеатлантског региона.

Командант Националне гарде пуковник Линда Синг рекла је да је да има 5.000 војника спремно и да ће их распоредити да штите људе и имовину.

Упркос позивима на мир Гејеве породице, банде углавном младих америчких Африканаца почеле су обрачун са полицијом и том приликом ухапшено је 27 особа, саопштила је полиција.

Неколико радњи је опљачкано и спаљено је неколико полицијских возила, а како су нереди почели да се шире са запада на исток, гдје је запаљена једна зграда.

Школе у Балтимору ће данас бити затворене, а безбол тим је отказао своју вечерашњу утакмицу.

Како јавља Спутњик, протести солидарности са побуњеницима биће одржани широм САД.

Предсједни Барак Обама је упознат са ситуацијом и са својим сарадницима разматра евентуална рјешења.

Насиље и деструкцију нећемо толерисати у Балтимору, изјавио је гувернер Мериленда Лари Хоган.

Припадници гарде ће носити оружје, али само за самоодбрану, изјавио је он.

 

Неколико хиљада демонстраната протестовало је у Балтимору у недјељу због смрти 25-годишњег Афроамериканца који је преминуо док се налазио у полицијском притвору. Након више сати мирног протеста, дио демонстраната почео је да баца лименке и пластичне флаше на полицајце и ломи прозоре на полицијским возилима и излоге радњи.

"Мали дио учесника јучерашњих протеста изазвао је насиље у центру града и у западном дијелу протекле ноћи и рано јутрос, након што су демонстрације јуче биле углавном мирне током цијелог дана. Око 34 особе су ухапшене, а шест полицајаца задобили су мање повреде", рекао је представник полиције Џереми Силберт у понедјељак, а пренео је АФП.

Осим тога, полиција Балтимора је тог дана саопштила да је добила "поуздану претњу" да се неколико банди удружило у намјери да напада припаднике снага за одржавање реда.

Дан након нереда у Балтимору, запаљен је и потпуно изгорио општински центар и апартмани Баптистичке цркве у источном Балтимору.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана