Балкан је центар мреже кријумчара људи

Агенције
Балкан је центар мреже кријумчара људи

Више од 70 мртвих и двадесетак тешко болесних избjеглица пронађено је у Аустрији на рутама које контролишу криминалне банде, пише Гардијан.

 

За избjеглице пронађене у првом камиону није било спаса, а неколицина пронађених у другом побjегла је из болнице у граду Браунау.

До сада је фокус избjегличке кризе био на онима који преко Медитерана покушавају да дођу до Европе, догађаји из Аустрије су то промjенили, а полицијска истрага покушава да раскринка међународну мрежу банди које контролишу руту кријумчарења.

Посљедње анализе показују да је пут кроз Македонију, Србију, Мађарску и Аустрију све фреквентнија, а кријумчари сада ту више "раде" него на Медитерану.

Између јануара и јула ове године више од 100.000 људи је прешло у Аустрију преко Западног Балкана, што је за 10.000 више него на Медитерану.

Амнести интернешнал је упозорио да опасни криминалци и даље вребају хиљаде рањивих избјеглица које путују кроз Македонију које трпе насиље и уцјене.

Гардијан наводи да је јасно да је група шверцера која је одговорна за смрт 71 избјеглице повезана са осталим криминалним групама за које знају владе земаља погођених таласом избјеглица.

Еуропол наводи да је послије хапшења возача камиона детектовао криминалну мрежу која се протеже преко цијелог европског континента. Такође, наводи се да су групе које су до сада биле познате по трговини дрогом, прању новца и трговини бијелим робљем сада "преузеле" посао кријумчарења избјеглица.

Еуропол је у петак саопштио да је идентификовао 3.000 озбиљних "играча" повезаних са кријумчарењем људи у Европи.

У Македонији избјеглице обично плаћају 500 долара кријумчарима да их мање фреквентним рутама превезу до Србије, а пут траје око 10 дана. Неке кријумчари људе воде и кроз шуме.

"Та фаза путовања многе избјеглице гурне преко границе физичког напора. Путовање траје данима, понекад и уз несташицу хране и воде, изазови су невјероватни", тврди Амнести интернешнал.

Они имућнији могу себи приуштити "премијум" услугу, која их кошта око 15.000 долара, за шта добију пут из Сирије све до Уједињеног Краљевства или Француске.

Европа се носи с досад највећим приливом мушкараца, жена и дјеце. Током 2010. забиљежено је тек 2.370 избјеглица који су прешли у Аустрију путем балканске руте. Само прошлог понедјељка ушло их је 8.000, већином Сиријаца, а дошли су преко Србије и Македоније.

Полицији која покушава да разбије мрежу кријумчара додатно отежава чињеница да се руте које користе кријумчари често мијењају. На тај начин властима промакну многи од њих.

Сигурност избјеглицама није толико важна, преочајни су да би о томе размишљали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана