Bahatom princu odbrojani dani?

Agencije
Bahatom princu odbrojani dani?

Katar - Saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman mogao bi da bude smijenjen zbog krize sa ubistvom novinara Džamala Kašogija.

Vodeći francuski list "Figaro" objavio je priču koja govori o tome da kraljevska porodica aktivno razmišlja o zamjeni krunskog princa koji bi trebalo da naslijedi svog oca kralja Salmana, dok se kraljevstvo nalazi pred najvećim međunarodnim pritiskom u savremenoj istoriji zbog ubistva novinara, za koga se vjeruje da je ubijen po nalogu samog prestolonasljednika.

Neimenovani diplomatski izvor lista je rekao da se Savjet lojalnosti, državno tijelo zaduženo za odobravanje reda nasljedstva prestola, nekoliko puta u tajnosti sastalo posljednjih dana. Sastavljeno od delegata koji predstavljaju svaki od klanova - najmanje sedam - ​​kraljevske porodice, ovo tijelo, odgovorno za probleme nasljeđa, ispituje situaciju stvorenu nestankom novinara i disidenta Kašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu, navodi list.

Prema pisanju, saudijski režim želi da zamijeni 33-godišnjeg Mohameda njegovim mlađim, mnogo manje ambicioznim i predvidljivijim bratom princem Kalidom bin Salmanom. Savjet je već ranije prekršio običajno pravilo nasljeđivanja prošle godine kada je postavio Mohameda kao novog krunskog princa umjesto Mohameda bin Najefa, koji je bio prvi u redu za presto.

Prema riječima britanskog pukovnika Brajana Lisa, nekadašnjeg vojnog atašea u Saudijskoj Arabiji, dani Mohamedovog defakto vladanja su odbrojani. On je rekao da Saudijci nikad neće priznati umiješanost princa u ubistvo, ali da to ne znači da će on moći da nastavi da vlada.

- Vjerujem da će se kralj, pod pretpostavkom da je u jednom od svojih "čistih" perioda, riješiti Mohameda bin Salmana, tako što će ga zamijeniti. On to ne može učiniti odmah ili čak u narednih nekoliko mjeseci, jer bi to izgledalo kao da se povio pred stranim pritiskom. Može da koristi savjetodavno vijeće unutar porodice za imenovanje nasljednika. To će sigurno vratiti kredibilitet monarhiji - rekao je Lis.

Prema njegovim riječima, malo ko vjeruje da Mohamed nije umiješan u ovaj zločin. Inače, prestolonasljednik Mohamed bin Salman je, otkako je postavljen na tu poziciju, pohapsio brojne prinčeve, zvaničnike i biznismene i od njih uzeo čitavo bogatstvo, a sve pod izgovorom borbe protiv korupcije. On je i zapovjedio saudijskoj vojsci da ratuje u Jemenu, gdje je trenutno jedna od najgorih humanitarnih kriza u istoriji.

Erdogan

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je Saudijsku Arabiju da objelodani lokaciju gdje se nalazi tijelo ubijenog novinara Džamala Kašogija. On je upozorio i da Turska ima više informacija o tom slučaju nego što je do sada objavila. Erdogan je rekao da Rijad treba da objavi identitet "lokalnog kooperanta" koji je navodno preuzeo tijelo Kašogija od saudijskih agenata, pošto je novinar ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana