BBC: Al Kaida zabranila napade na Evropu

BBC
BBC: Al Kaida zabranila napade na Evropu

London - Al Kaida je zabranila svom sirijskom ogranku Al Nusra frontu da koristi Siriju za napade na Zapad, izjavio je vođa te grupe Abu Muhamed al Džulani, javlja danas BBC.

Al Džulani je u intervjuu za televiziju Al Džazira rekao da je Al Nusra front fokusiran na zauzimanje Damaska i svrgavanje sirijskog predsjednika Bašara Asada.

On je, takođe, obećao da će biti zaštićene manjine u Siriji koje su otkazale poslušnost Asadu.

Savez pobunjenika, među kojima je i Al Nusra front, ostvario je napredak u sjeverozapadnoj Siriji, gdje je zauzeo grad Idlib.

Pobunjenici sada napreduju u pravcu provincije Latakija na mediteranskoj obali, koja je uporište predsjednika Asada i njegove šiitske muslimanske sekte alaviti.

Jednosatni intervju je emitovan sinoć, ali nije poznato gdje je snimljen i nije prikazano Džulanijevo lice. On je sjedio na stolici preko puta voditelja leđima okrenut prema kameri.

"Mi ovdje imamo samo jedan zadatak, da se borimo protiv režima i njegovih agenata na terenu, uključujući Hezbolah i ostale", kazao je on.

Hezbolah je libanski šiitski islamistički pokret koji se bori na strani sirijskih snaga.

"Al Nusra front nema planove niti direktive da se bori protiv zapadnih meta. Mi smo dobili jasne naredbe da ne koristimo Siriju za lansiranje napada na SAD ili Evropu da ne bismo sabotirali borbu protiv režima. Možda Al Kaida to radi, ali ne ovdje u Siriji", dodao je on.

Vođa Al Nusra fronta je, takođe, demantovao tvrdnje SAD da ima tajnu ćeliju nazvanu "Horasan grupa" koja ima zadatak da organizuje napade izvan Sirije.

"Ne postoji ništa što se zove Horasan grupa. Amerikanci su to izmislili da bi zavarali javnost. Oni tvrde da je ova tajna grupa osnovana da bi se borila protiv Amerikanaca, ali to nije tačno", objasnio je on.

Američki obavještajni zvaničnik je za "Njujork tajms" izjavio da su Džulanijeve tvrdnje propaganda.

Džulani je, takođe, obećao da Al Nusra neće dirati hrišćanske i druge manjine koje se nisu borile protiv njih i da će alaviti biti bezbjedni ako "ostave oružje, otkažu poslušnost Asadu, ne šalju ljude da se bore za njega i vrate se islamu".

"Bitka se ne završava u Kardahi, alavitskom selu i rodnom mjestu Asadovog klana. Naš rat nije stvar osvete alavitima uprkos činjenici da njih u islamu smatraju jereticima", objasnio je vođa Al Nusra fronta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana