Avioni sa kokainom svakodnevno lete za SAD

Agencije
Avioni sa kokainom svakodnevno lete za SAD

Atlanta - Krijumčarenje kokaina avionima iz Venecuele u SAD raste, iako je zemlja već mjesecima pred kolapsom, a broj sumnjivih letova sa dva sedmično u 2017. godini dostigao je cifru čak i po pet letova za noć.

Američki zvaničnici smatraju da venecuelanska vojna i politička elita omogućava prolaz droge iz zemlje i u zemlju putem stotina malih, neoznačenih aviona, pokazala je dugotrajna istraga Si-En-Ena.

Avioni su prepuni kolumbijskog kokaina, a sada poleću i iz razvijenijeg sjevernog regiona kako bi smanjili trajanje letova.

- Krijumčari droge iskorištavaju stanje u Venecueli i probleme sa vlastima  - kažu zvaničnici koji prate trgovinu droge.

Svaka pošiljka iz Južne Amerike je veoma unosna, a u poređenju s tim, avioni koji se koriste za te namjene su jeftini. Zbog velike potrebe za gotovinom, piloti tih aviona spremni su na rizik. Za poletanje koriste 50 tajnih pisti u regionu Zulia. Avioni za prevoz droge obično lete s isključenim transponderima da ih radarski sistemi ne mogu detektovati.  

- Većinom ih koriste samo jednom, nakon toga odbace ili zapale - navodi Si-En-En.

Značajan deo tog profita odlazi zemljama kroz koje avioni prolaze, od kolumbijskih džungli kroz Venecuelu do obale Hondurasa. Radar je pokazao avionske rute pa se moglo i pratiti njihovo polijetanje iz sjeverozapadnog regiona Zulie u Venecueli, kroz sjeverni karipski prolaz, a zatim njihov put prema područjima Gvatemale, obali Hondurasa i Kariba. Od tamo, droga putuje u Meksiko i distribuira se do američkih gradova.

Procjenjuje se kako je samo tokom 2018. godine 240 tona kokaina iz Kolumbije završilo u Venecueli. Riječ je o konzervativnoj procjeni, po kojoj čisti kolumbijski kokain, prilikom distribucije, može postići cijenu od 39 milijardi dolara na američkim ulicama.

Američki zvaničnici zabrinuti su zbog toga da bi predložena zabrana predsjednika Donalda Trampa oko dostave bilo kakve pomoći Hondurasu, Guatemali i El Salvadoru mogla biti pravi izvor bogatstva među krijumčarima. SAD godinama optužuje visoko pozicionirane zvaničnike u Venecueli za krijumčarenje droge.

Riješe se aviona

Pregledom natpisa na avionima utvrđeno je da su porijeklom iz SAD, više od deset njih kupljeno je na aukcijama, a zatim su poslati izvan zemlje. Neki avioni su na tlu i oštećeni, neki na dnu rijeke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana