Авиони са кокаином свакодневно лете за САД

Агенције
Авиони са кокаином свакодневно лете за САД

Атланта - Кријумчарење кокаина авионима из Венецуеле у САД расте, иако је земља већ мјесецима пред колапсом, а број сумњивих летова са два седмично у 2017. години достигао је цифру чак и по пет летова за ноћ.

Амерички званичници сматрају да венецуеланска војна и политичка елита омогућава пролаз дроге из земље и у земљу путем стотина малих, неозначених авиона, показала је дуготрајна истрага Си-Ен-Ена.

Авиони су препуни колумбијског кокаина, а сада полећу и из развијенијег сјеверног региона како би смањили трајање летова.

- Кријумчари дроге искориштавају стање у Венецуели и проблеме са властима  - кажу званичници који прате трговину дроге.

Свака пошиљка из Јужне Америке је веома уносна, а у поређењу с тим, авиони који се користе за те намјене су јефтини. Због велике потребе за готовином, пилоти тих авиона спремни су на ризик. За полетање користе 50 тајних писти у региону Зулиа. Авиони за превоз дроге обично лете с искљученим транспондерима да их радарски системи не могу детектовати.  

- Већином их користе само једном, након тога одбаце или запале - наводи Си-Ен-Ен.

Значајан део тог профита одлази земљама кроз које авиони пролазе, од колумбијских џунгли кроз Венецуелу до обале Хондураса. Радар је показао авионске руте па се могло и пратити њихово полијетање из сјеверозападног региона Зулие у Венецуели, кроз сјеверни карипски пролаз, а затим њихов пут према подручјима Гватемале, обали Хондураса и Кариба. Од тамо, дрога путује у Мексико и дистрибуира се до америчких градова.

Процјењује се како је само током 2018. године 240 тона кокаина из Колумбије завршило у Венецуели. Ријеч је о конзервативној процјени, по којој чисти колумбијски кокаин, приликом дистрибуције, може постићи цијену од 39 милијарди долара на америчким улицама.

Амерички званичници забринути су због тога да би предложена забрана предсједника Доналда Трампа око доставе било какве помоћи Хондурасу, Гуатемали и Ел Салвадору могла бити прави извор богатства међу кријумчарима. САД годинама оптужује високо позициониране званичнике у Венецуели за кријумчарење дроге.

Ријеше се авиона

Прегледом натписа на авионима утврђено је да су поријеклом из САД, више од десет њих купљено је на аукцијама, а затим су послати изван земље. Неки авиони су на тлу и оштећени, неки на дну ријеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана