“Avangard” nišani mete po cijelom svijetu

Agencije
“Avangard” nišani mete po cijelom svijetu

Moskva - Prve ruske interkontinentalne balističke rakete “RS-26 avangard” biće razmještene početkom 2019. godine 1.200 kilometara istočno od Moskve, u predgrađu grada Orenburga.

- Ove hiperzvučne rakete znatno će pojačati rusku nuklearnu moć jer mogu da savladaju sve postojeće sisteme protivraketne odbrane potencijalnog neprijatelja - navodi komandant Raketnih snaga Sergej Karakajev.

“Avangard” se razlikuje od ostalih raketa po tome što se može popeti u guste slojeve atmosfere i letjeti u bližem svemiru. Pri tome, ova balistička raketa može gađati ciljeve bilo gdje u svijetu.

 - Na cilj ide poput meteora, poput vatrene lopte. Istovremeno, moguće ga je pouzdano kontrolisati - naveo je ruski predsjednik Vladimir Putin kada je svijetu predstavio novo domaće oružje.

Prema informacijama iz vojnih izvora, snaga jednog hiperzvučnog borbenog bloka “avangard” iznosi od 800 kilotona do dvije megatone, što je uporedivo sa eksplozijom 130 puta jačom od one u Hirošimi. Međutim, u ruskim medijima nema službene potvrde tih podataka. Dužina bloka vjerovatno iznosi 5,4 metra, a maksimalna brzina i do 24.000 kilometara na čas. Rusiju će, zajedno sa “avangardom”, štititi i teška raketa na tečno gorivo “RS-28 sarmat”, težine oko 100 tona.

Ona bi u naoružanju Raketnih snaga strateške namjene trebalo da bude nakon 2020. godine i da zamijeni najtežu raketu “R-20V vojvoda”, koja ima 211 tona i može ponijeti 8,8 tona ubojnog tereta. “Sarmat” se od “vojvode” razlikuje ne samo po svojoj znatno manjoj težini, već i po dužini leta.

Ako je “satana” mogla da leti do ciljeva udaljenih 11.000 kilometara, “sarmat” će moći da pređe 17.000 i, prema zamisli konstruktura, da leti do cilja čak i preko Južnog pola, odakle ga niko ne očekuje i gdje nema protivraketnog štita.

Odgovor na prijetnje

Ako SAD rasporede svoje raketne sisteme u Evropi nakon izlaska iz Sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg dometa (INF), Rusija će morati da usmjeri vlastite rakete ka tim sistemima.

Tim riječima je portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao izjavu ruskog predsjednika Vladimira Putina o mogućnosti nuklearnog rata nakon povlačenja SAD iz sporazuma INF.

- Stvar je u tome da povlačenje iz sporazuma INF može potencijalno dovesti do razmještanja sistema raketa kratkog i srednjeg dometa u Evropi, kao što je to bilo tokom hladnog rata. Mi imamo adekvatan odgovor na prijetnje - rekao je Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana