Austrijanci za pripajanje Južnog Tirola

Tanjug
Austrijanci za pripajanje Južnog Tirola

Beč - Austrijanci bi, prema najnovijem istraživanju javnog mnjenja, pozdravili pripajanje Južnog Tirola koji je u sastavu susjedne Italije.

Čak 89 odsto Austrijanaca bi pozdravilo ako bi građani Južnog Tirola na referendumu mogli odlučiti o tome kojoj državi pripadaju.

Isto toliko bi, prema istraživanju instituta "Spektra" iz Linca, pozitivno ocenilo ako bi se "Južnotirolci" na referendumu odlučili za ujedinjenje sa Austrijom.

Pitanje postavljeno Austrijancima u vezi nekadašnje teritorije, koja je sada autonomni region u sastavu Italije, a koja se često uzima za primjer rješenja statusa Kosova, glasilo je "u Južnom Tirolu se često izražava želja za izjašnjavanjem o pravu na samoopredeljenje. Da li biste podržali ako bi građani Južnog Tirola na referendumu, na miran i demokratski način, odlučili o državnoj pripadnosti, ili to ne biste podržali".

U istraživanju se 83 odsto Austrijanaca izjasnilo saglasnim da se građanima Južnog Tirola odobri dvojno državljanstvo - italijansko i austrijsko.

Istraživanje pokazuje i da su se stanovnici zapadne Austrije manje pozitivnije izjasnili o secesionističkim željama pojedinih Južnotirolaca, iako su u svim djelovima Austrije većinski za.

Tako je "svega" 74 odsto stanovnika austrijskih pokrajina Salcburg, Tirol i Forarlberga, dio zemlje koji se neposredno graniči sa Južnim Tirolom, podržalo dvojno državljanstvo, što je devet odsto ispod prosjeka.

Takođe i u vezi referenduma na zapadu Austrije su građani uzdržaniji, to jest 82 odsto građana zapadnih pokrajina podržavaju referendum u Južnom Tirolu, naspram 92 odsto u Beču i 89 odsto na nivou Austrije.

Ove činjenice analitičari instituta objašnjavaju time da stanovnici na zapadu Austrije smatraju da građanima Južnog Tirola ni sada nije loše.

Istraživanje je sprovedeno po nalogu Južnotirolskog domovinskog saveza, koji je udruženje bivših aktivista Južnog Tirola, koji teže ka ponovnom ujedinjenju Južnog Tirola sa Tirolom.

Južni Tirol, naseljen njemačko govornom manjinom, pripao je Italiji poslije Prvog svjetskog rata Sporazumom iz Sent Zzermena.

U vrijeme donošenja novog italijanskog ustava, 1946. godine, Italija i Austrija su postigli dogovor o davanju velike autonomije ovoj regiji.

Međutim i pored dogovora rasla je napetost između Austrije i Italije, te je pitanje Južnog Tirola dospjelo i pred UN.

U svjetskoj organizaciji su pregovori 1961.godine propali zbog brojnih terorističkih napada koje su sproveli austrijski separatisti.

Deset godina kasnije ipak je postignut dogovor, prema kojem je ovaj region dobio veliku autonomiju, a zvaničan Beč obećao da se neće mješati u južnotirolske unutrašnje poslove.

Nakon tog dogovora prestale su i separatističke pretnje, a položaj Južnog Tirola poboljšan je i ulaskom Austrije u EU, prije tačno 20 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana