Аустрија укинула забрану пушења у ресторанима и кафићима

Танјуг
Аустрија укинула забрану пушења у ресторанима и кафићима

Беч - Пушење у аустријским ресторанима и кафићима неће бити забрањено, одлучио је данас доњи дом парламента Аустрије, упркос петицији више од пола милиона грађана који се томе противе.

"Све до данас ниједна земља на свијету није направила корак назад у заштити непушача", рекла је у расправи посланица опозиционих социјалдемократа Памела Ренди-Вагнер.

Претходна влада састављена од социјалдемократа (СПО) и конзервативне Народне странке (ОВП) сложила се да забрана пушења ступи на снагу 1. маја, а одвојене просторије за пушаче постану нелегалне.

Међутим, десничарска Слободарска партија (ФПО) је опозив те одлуке поставила као услов за коалициони споразум о новој влади, преноси Хина.

Министарка здравља из ФПО Беате Хартингер-Клајн оптужила је опозицију за дискриминацију пушача и осудила покушаје њихове маргинализације.

Аустријска лекарска комора и удружење обољелих од рака плућа прикупили су 543.000 потписа па ће парламент моради да рамотри данашњу одлуку парламента.

Иако су конзервативне и десне странке опозвале одлуку о забрани пушења у ресторанима и кафићима, повисили су границу за куповину цигарета са 16 на 18 година и забранили пушење у аутомобилима у којима се возе малолетници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана