Аустрија тражи 30.000 радника, ево и које

Агенције
Аустрија тражи 30.000 радника, ево и које

Беч - Крај септембра за већину радника који су радили на сезонским пословима у туризму, знак је да њихов уговор истиче и да је вријеме за повратак кући.

Неки ће са уштеђевином покушати да "догурају" до идућег Ускрса и новог повратка на Јадран и сезонске послове.

Међутим, има и оних који ће даље у потрагу за новим радним изазовима. Они ће љетњу сезону продужити на сезону зимског туризма.

На примјер, у Аустрији. Проблем представља добијање радне дозволе. Чак ни хрватски радници, све до 2020. године немају слободан приступ аустријском тржишту рада па је потребно за запошљавање добити радну дозволу.

Како тамо због обима посла мањка радника, а управо су тражени угоститељски радници - кувари, конобари и собарице, добијање радне дозволе не би требао да буде проблем.

Према доступним подацима аустријски хотели и ресторани сваке сезоне траже око 30.000 радника, а велик дио њих управо долази из иностранства.

Посредовање при запошљавању радника у Аустрији основна је дјелатност компаније Euro Cereer из истарских Бањола.

"Радимо с хотелима који имају четири и пет звјездица. У циљу нам је да радник буде задовољан, да послодавац буде задовољан и коначно да будемо задовољни и ми као агенција", појашњава Александра Бертелт из ове компаније.

Према искуствима ранијег посредовања, послодавац за већину радника осигурава смјештај и храну.

"Посредујемо за раднике током зимске, тако и током љетње сезоне, али и у објекте који раде током цијеле године, дакле при запошљавању на неодређено. Иначе радимо са послодавцима на подручју Ворарлберга и Тирола", каже Бертелт и напомиње како је познавање њемачког језика важан услов за добијање посла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана