Austrija ponavlja drugi krug predsedničkih izbora

Tanjug
Austrija ponavlja drugi krug predsedničkih izbora

Beč – Austrija ponavlja drugi krug predsjedničkih izbora održanih 22. maja, odluka je Ustavnog suda te zemlje, a novo glasanje moglo bi biti održano već krajem septembra ili početkom oktobra, javio je izvještač Tanjuga.

Obrazlažući odluku suda, predsjednik te najviše sudske instance Gerhart Holcinger je istakao da su izbori osnova demokratije i najvažniji zadatak Ustavnog suda je da tu osnovu održi funkcionalnom.


„Odluka koju smo donijeli ne pravi nikog pobednikom ili gubitnikom, već treba da posluži da se ojača povjerenje u našu pravnu državu i demokratiju", obrazložio je on.

Holcinger je istakao da je Ustavni sud dao za pravo žalbi koju je podnio lider Slobodarske partije Austrije (FPO) Hajnc-Kristijan Štrahe, tražeći poništavanje rezultata glasanja zbog brojnih nepravilnosti.

"Žalba se prihvata, rezultati drugog kruga izbora se poništavaju. Rečeno riječnikom koji nije pravni to znači da drugi krug izbora mora biti ponovljen u potpunosti, odnosno širom Austrije", objasnio je Holcinger.

Ova odluka Ustavnog suda ući će u istorijske anale Austrije, ali i evropske, jer Ustavni sud do sada nije poništavao i nalagao ponavljanje izbora na saveznom nivou.

Kandidat Zelenih Aleksander van der Belen pobjedio je svog protivnika, kandidata FPO Norberta Hofera, u drugom krugu izbora veoma tijesno, sa svega nešto više od 30.000 glasova, i to prije svega zahvaljujući glasovima predatih putem pošte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana