Аустрија: Ухапшен вехабија Мирсад Омеровић

nezavisne.com
Аустрија: Ухапшен вехабија Мирсад Омеровић

Грац - Мирсад Омеровић, поријеклом из Србије, ухапшен је у опсежној акцији аустријске полиције, под сумњом да је финансирао тероризам, објавио је лист ''Кроне''.

Како пише лист лисице су му стављене у 22. округу.

По првим информацијама он се у четвртак  навече  опростио од својих родитеља како би се преселио у Сирију.

Како преносе аустријски медији, Омеровић, отац петоро дјеце, ухапшен је пред одлазак у Сирију.

Сазнаје се и да је нападом Кобри у  згради којој је живио његова жена доживјела шок. Она је примљена у Хитну помоћ након тога.

Подсјећања ради ''Независне'' су раније писале о Мирсаду Омеровићу, познатом као Ебу Тејма, који је својевремено био члан вехабијске заједнице у Горњој Маочи.

У Маочу је дошао из Тутина, али је углавном боравио у Бечу.

Његово име се доводи  и у везу са одласком Самре Кесиновић и Сабине Селимовић у Сирију. Наиме, породице дјевојчица  су за њихов одлазак оптужиле управо Ебу Тејму, у чију су џамију дјевојчице одлазиле непосредно прије одласка у Сирију.

Оно што се за сада поуздано зна јесте да су Сабина и Самра пут од узорних гимназијалки, кћерки и сестри до "џихад-ратница" пролазиле у џемату Алтун-Алем у Бечу.

 Мирсад Омеровић је довођен у блиску везу с Билалом Боснићем и Нусретом Имамовићем.

Ебу Тејма био чест  гост у Алтун-Алем џемату, гдје главну ријеч води извјесни шејх Адем, који му је, према незваничним информацијама, уствари брат, објавили су федерални медији.

Алтун-Алем џемат више пута се појављује у аустријским медијима у контексту оптужби да служи за провођење активне политике радикализације исламског становништва Беча те организовања одласка у џихад у Сирију.

Колико је Ебу Тејма пријетња националној сигурности Аустријанаца, питање је које су више пута од прошле године министарству унутрашњих послова Аустрије постављали и посланици у парламенту, о чему постоји преписка и на званичној интернет-страници парламента.

Иначе, од раних јутарњих часова у Бечу, Грацу и Линцу траје опсежна полицијска акција против особа за које се сумња да су џихадисти.

 Ухапшен главни човјек ИСИЛ-а 

Државни тужилац Аустрије је саопштио да су хапшења извршена у Бечу и Грацу, а међу ухапшенима је и држављанина БиХ под псеудонимом Висит Д., који важи за главног човјека ИСИЛ-а за регуртуацију младих муслимана у Европи.

Сарадња са аустријским институцијама у проналажењу терориста

 Тужилаштво БиХ и Ударна група за борбу против тероризма остварују међународну сарадњу са институцијама Аустрије у процесу откривања и кривичног процесуирања починилаца кривичних дјела која су у вези са тероризмом и терористичким активностима. 

Из Тужилаштва БиХ наводе да се сарадња реализује са партнерским институцијама из више земаља, с циљем откривања, спречавања и санкционисања кривичних дјела која имају везе са тероризмом, јер је ријеч о кривичним дјелима чије се извршење реализује у више држава.

"Тужилаштво БиХ даје пуну подршку партнерским институцијама у Аустрији, у провођењу велике акције у борби против тероризма, те ћемо пружити сваку потребну помоћ и асистенцију, која од нас буде затражена у оквиру ових активности", наводи се у саопштењу Тужилаштва, након акције аустријске полиције против исламских радикала. 

Аустријска полиција привела је 13 особа у оквиру акције против осумњичених џихадиста који су радикализовали младе и охрабривали их да се придруже милитантима у Сирији, саопштило је данас тужилаштво у Грацу.

Више од 500 полицајаца претраживало је џамије и објекте за молитве у Бечу, Грацу и Линцу у оквиру истраге о борцима који су се придружили радикалним снагама у Сирији и Ираку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана