Australijanac tvrdi da je pronašao olupinu MH 370: Na njoj su rupe od metaka VIDEO

Agencija
Australijanac tvrdi da je pronašao olupinu MH 370: Na njoj su rupe od metaka VIDEO

Peter Mekmehon, australijski amaterski istražilac avionskih nesreća, godinama je pretraživao snimke i fotografije NASA i Google Mapsa otkad je Boing 777 Malezija erlajnsa MH370 netragom nestao s radara.

Članovi posade i 239 putnika prije četiri godine su nestali negdje iznad Indijskog okeana, a Mekmehon tvrdi kako je uspio da pronađe olupinu.

Smatra da se nalazi istočno od Madagaskara, u području koje nije obuhvaćeno istragom. To je potvrdio satelitskim snimcima na kojima se mogu vidjeti obrisi letjelice.

"Četvoro Amerikanaca su došli u Australiju da nadgledaju potragu za MH370. Pobrinuli su se da sve informacije budu sakrivene od javnosti", izjavio je Mekmehon za San i dodao da vlasti ne žele da otvaraju novu istragu jer se na olupini vide rupe od metaka, što postavlja brojna nova pitanja.

Ali, Mekmehon tvrdi da je pronašao i dio kabine u moru blizu Mauritanije, a volonteri su na susjednom ostrvu pronašli krhotine aviona još 2015. godine.

Podsjetimo, avion je nestao 8. januara 2014. godine ubrzo nakon polijetanja s aerodroma u Kuala Lumpuru u Maleziji. Na svoje odredište, Peking, nikada nije stigao.

Australija, Malezija i Kina, tri zemlje iz kojih je bila većina putnika, pokrenule su zajedničku istragu, ali zbog troška (koji se procjenjuje kao najveći trošak istrage u civilnom vazduhoplovstvu) su morali da je obustave.

Nije jasno zašto su krhotine pronađene toliko daleko od same rute niti šta se dogodilo. Isključene su teorije o kvaru ili prirodnoj katastrofi, pa se pretpostavlja da je avion bio otet. Sedam sati nakon polijetanja kretao se prema jugu, sve dok, pretpostavljaju istražioci, nije ostao bez goriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana