Аустралијанац тврди да је пронашао олупину МХ 370: На њој су рупе од метака VIDEO

Агенција
Аустралијанац тврди да је пронашао олупину МХ 370: На њој су рупе од метака VIDEO

Петер Мекмехон, аустралијски аматерски истражилац авионских несрећа, годинама је претраживао снимке и фотографије НАСА и Google Mapsа откад је Боинг 777 Малезија ерлајнса МХ370 нетрагом нестао с радара.

Чланови посаде и 239 путника прије четири године су нестали негдје изнад Индијског океана, а Мекмехон тврди како је успио да пронађе олупину.

Сматра да се налази источно од Мадагаскара, у подручју које није обухваћено истрагом. То је потврдио сателитским снимцима на којима се могу видјети обриси летјелице.

"Четворо Американаца су дошли у Аустралију да надгледају потрагу за МХ370. Побринули су се да све информације буду сакривене од јавности", изјавио је Мекмехон за Сан и додао да власти не желе да отварају нову истрагу јер се на олупини виде рупе од метака, што поставља бројна нова питања.

Али, Мекмехон тврди да је пронашао и дио кабине у мору близу Мауританије, а волонтери су на сусједном острву пронашли крхотине авиона још 2015. године.

Подсјетимо, авион је нестао 8. јануара 2014. године убрзо након полијетања с аеродрома у Куала Лумпуру у Малезији. На своје одредиште, Пекинг, никада није стигао.

Аустралија, Малезија и Кина, три земље из којих је била већина путника, покренуле су заједничку истрагу, али због трошка (који се процјењује као највећи трошак истраге у цивилном ваздухопловству) су морали да је обуставе.

Није јасно зашто су крхотине пронађене толико далеко од саме руте нити шта се догодило. Искључене су теорије о квару или природној катастрофи, па се претпоставља да је авион био отет. Седам сати након полијетања кретао се према југу, све док, претпостављају истражиоци, није остао без горива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана